HomeHL-EconomyΣυμφωνία για 20 υδατοδρόμια σε νησιά του νοτίου Αιγαίου

Συμφωνία για 20 υδατοδρόμια σε νησιά του νοτίου Αιγαίου

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υποδομής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συμφωνία για την δημιουργία είκοσι υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προχώρησαν σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι εταιρείες Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, Τάσος Γκόβας.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο Δρ ‘Αγγελος Βλάχος, μέλος του δ.σ του ΤΑΙΠΕΔ και Συντονιστής του έργου αδειοδότησης και ανάπτυξης του δικτύου υδατοδρομίων, καθώς και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Αντικείμενο της σύμβασης ύψους 480.200 ευρώ, είναι η ανάδειξη αναδόχου για την αδειοδότηση υδατοδρομίων ο οποίος αναλαμβάνει την διαδικασία του τεχνικού φακέλου που θα υποβληθεί αρμοδίως για την αδειοδότηση είκοσι συνολικά υδατοδρομίων, 11 στα Δωδεκάνησα και 9 στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα εξής νησιά: Ρόδος (2 υδατοδρόμια), Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα και Ανάφη.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την ολοκλήρωση της υποδομής των 20 υδατοδρομίων, είναι 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για 8 ακόμη υδατοδρόμια στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό, των οποίων οι μελέτες είναι προχωρημένες και αναμένεται να υποβληθούν προς αδειοδότηση μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη, 4 υδατοδρόμια έχουν προηγηθεί αυτοτελώς σε Ίο, Τήνο, Σίφνο και Πάτμο, ενώ στο δίκτυο θα προστεθεί προσεχώς και το υδατοδρόμιο της Κω, μετά από συνεννόηση του νέου δημάρχου, Θεοδόση Νικηταρά με τον περιφερειάρχη.

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ενώπιον των οποίων υπεγράφη η σύμβαση, εξέφρασε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για την εξέλιξη αυτή, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης θητείας του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και υπενθύμισε ότι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ήταν ο πρώτος μεγάλος και φιλόδοξος στόχος που ο ίδιος έθεσε ήδη από το ξεκίνημα της πρώτης του θητείας, τον Σεπτέμβριο του 2014.

«Τότε ήμουν μόνος μου. Δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο το κλίμα το 2014. Στην πορεία, το κλίμα αντιστράφηκε τελείως και εκείνοι που με κατηγορούσαν ως αιθεροβάμονα, άρχισαν να ρωτούν γιατί τα υδατοδρόμια καθυστερούν. Άλλη μια μεγάλη ιστορία ενός project που δείχνει γιατί αυτή η χώρα βρέθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, είναι μια αισιόδοξη μέρα η σημερινή, πρωτίστως για μας τους νησιώτες, αλλά και για όλη τη χώρα. Μια μέρα που στέλνει το μήνυμα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα εάν με καθαρό μυαλό, πίστη και επιμονή υπηρετήσεις όλους τους στόχους. Χρειάστηκε να δουλέψουμε χρόνια, χρειάστηκε να ξεπεράσουμε απίθανα εμπόδια. Κάποια ήταν αναμενόμενα, κάποια ήταν εντελώς παράλογα. Δεν το βάλαμε κάτω ποτέ. Τα υδροπλάνα που πετούσαν κάποτε στα νησιά μας, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ξένων αεροπορικών εταιρειών τότε, θα πετάξουν ξανά στο Νότιο Αιγαίο. Το δίκτυο των υδατοδρομίων που ονειρευτήκαμε θα υλοποιηθεί και μέσα σε αυτή τη θητεία θα μπορέσουμε και εμείς και οι νησιώτες και η χώρα ολόκληρη να απολαύσει μια νέα προοπτική, που για μας, στα μεγάλα νησιά, μπορεί να αποτελεί μια πρόσθετη δυνατότητα μετακίνησης, αλλά για ορισμένα νησιά είναι κάτι που θα ανατρέψει τα δεδομένα τους. Δεν θα επιτρέψω με τίποτα αυτή η ευκαιρία να χαθεί. Τα υδροπλάνα θα πετάξουν στα νησιά μας το συντομότερο δυνατόν. Εύχομαι όλοι να ζήσουν την ικανοποίηση αυτού που τήρησε την υπόσχεση του, αυτή που εγώ αισθάνομαι σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε:

«Η σημερινή μέρα αποτελεί μια πολύ καλή εκκίνηση της αυτοδιοικητικής μου σταδιοδρομίας. Σας ευχαριστώ κ. περιφερειάρχη γιατί προσφέρετε υπηρεσίες που αμβλύνουν τις επιπτώσεις της νησιωτικότητας και υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο στον κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου. Εύχομαι να μπορέσουμε να δούμε σύντομα πολλούς νησιώτες να χρησιμοποιούν τα υδροπλάνα. Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω γιατί μου επιφυλάξατε, στη δεύτερη μέρα της θητείας της δημοτικής αρχής, αυτά τα ευχάριστα νέα που αποδεικνύουν ότι με θυσίες, με επιμονή, με σοβαρότητα, με τους καλύτερους διεθνώς στο αντικείμενό τους και με την εγγύηση των πολύ σκληρών προδιαγραφών του ΤΑΙΠΕΔ, βρισκόμαστε στο τραπέζι αυτό η αφρόκρεμα των ανθρώπων που θα εγγυηθούν την επόμενη μέρα των υδροπλάνων στο Νότιο Αιγαίο, στην πιο όμορφη θάλασσα της γης».

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας, δήλωσε:

«Είμαστε ευτυχείς, γιατί σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για το όλο εγχείρημα των υδροπλάνων στην Ελλάδα, καθώς στην καρδιά του Αιγαίου ξεκινάει η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας. Τριάντα τρία υδατοδρόμια στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αριθμός που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη που πίστεψε από την αρχή αυτό το project και με μεγάλη επιμονή και μεθοδικότητα βοήθησε να παραμείνει ζωντανό το όνειρο, έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και να φτάσουμε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε αυτή τη σύμβαση. Είναι μια εθνική προσπάθεια που ενωμένοι θα φέρουμε εις πέρας».

Ο κ. Γκόβας τόνισε επίσης, ότι στο δίκτυο των 33 υδατοδρομίων θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας που θα καλυφθούν αποκλειστικά από μονίμους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν καταλλήλως.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους δήλωσε:

«Με την υπογραφή της σύμβασης η δημιουργία των υδατοδρομίων περνά στο στάδιο της υλοποίησης. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί η επιμονή του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, έφερε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουν οι Μαλδίβες της Ευρώπης. Κατάφερε να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός οράματος το οποίο πιστεύουμε πως αν δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως ο κ. Χατζημάρκος, δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί. Η Ελλάδα έχει ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων στον κόσμο, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και για τη δημιουργία ενός καινούργιου τουριστικού προϊόντος».

Ο Δρ Άγγελος Βλάχος, μέλος του ΤΑΙΠΕΔ και συντονιστής αδειοδότησης και ανάπτυξης του δικτύου υδατοδρομίων, δήλωσε:

«Σήμερα δρομολογήθηκε η διαδικασία για την αδειοδότηση του μεγαλύτερου αποθέματος από τα σχεδιαζόμενα υδατοδρόμια της χώρας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο κ. Χατζημάρκος, εδώ και χρόνια πρωτοστάτησε σε αυτό και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Το ΤΑΙΠΕΔ στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή που έχει απολύτως εθνικό χαρακτήρα και από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε το αναπτυξιακό ρόλο που θέλουμε να παίξουμε και το κοινωνικό μέρισμα που φιλοδοξούμε να δώσουμε, δίπλα στους βασικούς σκοπούς μας».

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση