HomeΚΡΗΤΗΠεριφερειακή αγροτική πρόταση για τη νέα ΚΑΠ θα καταθέσει η Κρήτη

Περιφερειακή αγροτική πρόταση για τη νέα ΚΑΠ θα καταθέσει η Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με Περιφερειακή πρόταση – σχέδιο για την Κρήτη ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα επισκεφθούν διεκδικητικά το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Καρασμάνη οι φορείς του νησιού και οι βουλευτές που δηλώνουν ότι στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό των αγροτών.

Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, ύστερα από πρόσκληση της διοίκησης του συνδικαλιστικού οργάνου συμφωνήθηκε η συγκρότηση της αγροτικής πρότασης συνολικά για την Περιφέρεια της Κρήτης.

«Η Κρήτη ενώνει τις δυνάμεις της για να χάσει όσο το δυνατό λιγότερα», δήλωσε με νόημα ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, επισημαίνοντας την σημασία για την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την νέα ΚΑΠ, ώστε να διαφυλαχθεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος του κρητικού αγρότη.

Όπως συμφωνήθηκε θα κινηθούν γρήγορα και θα επιδιώξουν στις αρχές του ερχόμενου μήνα να συναντήσουν το νέο υπουργό (αφήνοντας του περίπου 20 ημέρες περιθώριο ώστε να ενημερωθεί) προκειμένου να του καταθέσουν την πρότσση της Κρήτης για το Αγροτικό ζήτημα.

Το συντονισμό των ενεργειών για την συγκρότηση της εν λόγο πρότασης θα αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης ύστερα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αντιπεριφρειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης που έδωσε το παρόν στη σύσκεψη.

Επίσης στη σύσκεψη μετείχαν οι 6 από τους 8 βουλευτές (απουσίαζαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και έστειλε εκπρόσωπό του καθώς και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης), ενώ εκπρόσωπό του έστειλε και ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκηση ς Κρήτης Γρηγόρης Ροκαδάκης.

Η σύσκεψη εξελίχτηκε σε μία ιδιαίτερα ζωηρή συζήτηση καθώς παρόντες ήταν και περίπου 50 αγρότες από διάφορες περιοχές του νομού, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τα ψάλλουν …στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Ακαρπία

Σε σχέση με τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω της μειωμένης κομπόδεσης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (οι ελαιοπαραγωγοί μιλούν για ακαρπία) και οι οποίες με βάση την μελέτη της Περιφέρειας αγγίζουν σε ύψος τα 100 -150 εκατομμύρια ευρώ (έχουν συμπεριληφθεί και τα διαφυγόντα κέρδη από την πώληση του λαδιού) οι αγρότες ζήτησαν από τους βουλευτές να εισηγηθούν την εφαρμογή του Σχεδίου της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο θεωρούν ότι μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Σημειώνεται ότι το πόρισμα των ΠΣΕΑ αναφέρει αποζημιώσεις στο σύνολο των δενδρώδη καλλιεργειών ανά την χώρα στο ύψος των 65 εκατ. ευρώ.

Περονόσπορος

Αναφορικά με το ζήτημα του περονόσπορου και τις αποζημιώσεις του 2011, οι αγρότες θεωρούν πως το θέμα έπρεπε να έχει λήξει, καθώς εδώ και ένα χρόνο περίπου η ΕΕ έχει ανάψει το «πράσινο» φως για τις πληρωμές αλλά η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος…

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έλαβαν τη διαβεβαίωση από τους βουλευτές πως θα πιέσουν για μία ακόμα φορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ξεμπλοκάρει το θέμα υπογράφοντας επιτέλους το σχετικό φάκελο προς τον ΕΛΓΑ.
candianews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση