HomeΚΡΗΤΗΣε εγρήγορση καλεί τα συνδικάτα η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Σε εγρήγορση καλεί τα συνδικάτα η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Με αφορμή τις τροπολογίες της κυβέρνησης που θα αφορούν στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τις αλλαγές που θα επιφέρουν στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις αποφάσεις για την πραγματοποίηση απεργιών, οι επικείμενες τροπολογίες της κυβέρνησης η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε εγρήγορση τα συνδικάτα, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με φόρα για να εφαρμόσει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση στα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την αντεργατική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδιάζει να φέρει τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους.

Είναι καθαρό! Με την πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα των σωματείων και το αυστηρό φακέλωμα των εργαζομένων στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στη συλλογική δράση. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι το μέσο ώστε να γνωρίζει η εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους, αν συμμετέχουν στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις συνελεύσεις, τι ψηφίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να γλιτώνουν τις επιχειρήσεις τους από «ενοχλητικές φωνές».

Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο αποκομμένο, να μη συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές διαδικασίες. Να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν, για ζητήματα που τον αφορούν, χωρίς να είναι παρών. Να βρίσκεται μακριά και έξω από τις συλλογικές συζητήσεις! Αυτήν τη διάτρητη διαδικασία, κάτω από τα βλέμματα της εργοδοσίας και με παρούσα την εργοδοτική τρομοκρατία, τη βαφτίζουν δημοκρατική διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Δεν χωράει κανένα περιθώριο αναμονής και επανάπαυσης! Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουμε πείρα «τι σημαίνει» η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Τι σημαίνει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι 6ήμερες συμβάσεις όποτε κρίνει απαραίτητο η επιχείρηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα σπαστά ωράρια εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς μας. Όλα αυτά αλλά και η βάρβαρη καθημερινότητα με την ένταση στους χώρους εργασίας, μας έχουν γονατίσει στη δουλειά, εξαφανίζοντας κάθε δυνατότητα ελεύθερου χρόνου, και ξεκούρασης.

Ακριβώς λοιπόν για να τελειώνει μία και καλή με οποιαδήποτε οργανωμένη φωνή αμφισβήτησης και σύγκρουσης μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς η κυβέρνηση πιστή στους πόθους του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν ανεμπόδιστοι την πολιτική τους που είναι πως θα μεγαλώνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των εργαζομένων που παλεύουν καθημερινά για να βγάλουν το ψωμί τους. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για ακόμα περισσότερες διώξεις συνδικαλιστών, για ένταση της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, στους αγώνες για καλύτερο μεροκάματο, ανθρώπινο ωράριο, για σύγχρονους όρους δουλειάς, για το τσάκισμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους με τα λίγα, φοβισμένους να μη σηκώνουν κεφάλι , να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Γι αυτό θέλουν να βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις τις απεργίες και διώκουν συνδικαλιστές. Θέλουν με τον καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι αποφάσεις για απεργίες για να απέχουν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι από οποιαδήποτε συλλογική κουβέντα και δράση.

Όμως η όποια σημερινή συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας που σήμερα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση είναι αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων.

Δεν τη χαρίζουμε στους εργοδότες μας και τις κυβερνήσεις τους!

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες να έρθουν στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Με συλλογικό, μαχητικό αγώνα να σπάσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις πολιτικές που μας θέλουν συμβιβασμένους με τα ελάχιστα. Να υπερασπιστούν την ύπαρξη της ένωσης Ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου που βρίσκεται δίπλα στον εργαζόμενο σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, που λογοδοτεί στα μέλη της τους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για σωματεία στα χέρια των εργατών και όχι των εργοδοτών! Δυναμώνουμε την πάλη μας οργανώνοντας τα επόμενα βήματα για την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας. Να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν άμεση απεργιακή απάντηση όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των σωματείων.

Διεκδικούμε

● Να μην σκεφτεί η κυβέρνηση να φέρει το νόμο-δολοφόνο για τα σωματεία.

● Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

● Καμιά επέκταση του ωραρίου. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

● Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

● Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.

● Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

● Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

● Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

● Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση