HomeHL-HealthΈμφραγμα: Ποια εποχή είναι συχνότερο και γιατί

Έμφραγμα: Ποια εποχή είναι συχνότερο και γιατί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολωνική μελέτη υποστηρίζει ότι μια συγκεκριμένη εποχή του έτους οι αγγειοπλαστικές για την αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (έμφραγμα και ασταθής στηθάγχη) είναι συχνότερες – Αποδίδουν δε το φαινόμενο στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υψηλότερα ποσοστά αγγειοπλαστικής, της θεραπευτικής δηλαδή πρακτικής για την απόφραξη των αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης, συγκριτικά με περιοχές που δεν υποφέρουν από ρύπανση.

Επίσης, η αγγειοπλαστική είναι συχνότερη τον χειμώνα, συγκριτικά με άλλες εποχές του έτους, σύμφωνα με πολωνική μελέτη που παρουσιάζεται στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι.

Η αθηροσκλήρωση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ η αγγειοπλαστική είναι θεραπευτική τακτική πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρακοβίας μελέτησε στοιχεία για 5.648 άτομα από έξι πόλεις που δεν είχαν ατμοσφαιρική ρύπανση και 10.239 άτομα από πέντε πόλεις με ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε εμφύτευση stent για την διάνοιξη αποφραγμένων αρτηριών λόγω οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (εμφράγματος ή ασταθούς στηθάγχης).

Τα ιατρικά δεδομένα για τις αγγειοπλαστικές συσχετίστηκαν με στοιχεία για την ποιότητα του αέρα μια δεδομένη ημέρα, σε ένα διάστημα 52 εβδομάδων. Επίσης έγιναν συγκρίσεις μεταξύ χειμερινών και μη εβδομάδων, αφού τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνονται συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα επίπεδα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση ήταν σημαντικά υψηλότερα στις μολυσμένες πόλεις (50,95 μg/m3) συγκριτικά με τις καθαρές (26,62 μg/m3).

Αλλά σε όλες τις πόλεις η αύξηση των επιπέδων των PM10 συσχετίστηκε με 0,18 επιπλέον αγγειοπλαστικές επεμβάσεις ανά εβδομάδα.

Αναφορικά με την επίδραση της εποχής, η συχνότητα των αγγειοπλαστικών ήταν σαφώς χαμηλότερη τους μη χειμερινούς μήνες, συγκριτικά τον χειμώνα, τόσο στις καθαρές όσο και στις περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Η υψηλότερη συχνότητα των αγγειοπλαστικών τον χειμώνα σχετίζεται με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η θέρμανση και το νέφος που προκαλούν τα συστήματα θέρμανσης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Και προστίθεται ότι «η μελέτη ξεκάθαρα αποδεικνύει ότι η συχνότητα των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων που χρειάζονται αγγειοπλαστική είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα και αυξάνεται σε συνάρτηση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μάλιστα, η αύξηση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές αρχικά με καθαρότερο αέρα. Όλα αυτά τεκμηριώνουν επαρκώς την ανάγκη άμεσης μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και προστασίας της δημόσιας υγείας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση