HomeHL-WorldΣε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Αργεντινή

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Αργεντινή

Μετά το αίτημα του Μπουένος Άιρες στους πιστωτές του και το ΔΝΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βαραίνει διαρκώς το κλίμα για την Αργεντινή λίγες ώρες μετά το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους του που υπέβαλε το Μπουένος Αϊρες στους πιστωτές του, αλλά και στο ΔΝΤ.  Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης άρχισαν να χαρακτηρίζουν χρεοκοπία το αίτημά της προς τους πιστωτές της και να υποβαθμίζουν αναλόγως τα ομόλογά της. Την ίδια αντίδραση έχουν, άλλωστε, οι αγορές, με τους τίτλους και το νόμισμα της χώρας να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Δυσχεραίνεται, έτσι, συνεχώς η θέση της κυβέρνησης Μάκρι λιγότερο από δύο μήνες πριν από τον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών, στα τέλη Οκτωβρίου.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ο οίκος Standard & Poors χαρακτήρισε το αίτημα του Μπουένος Αϊρες «επιλεκτική χρεοκοπία» και υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της κατά τρεις βαθμίδες στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών». Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη πτώση των αργεντίνικων ομολόγων είναι αποκαλυπτική της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει το Μπουένος Αϊρες. Ομόλογα που λήγουν την άνοιξη του 2021 υποχώρησαν περαιτέρω, με την τιμή τους να κυμαίνεται στα 45,3 σεντς για κάθε δολάριο της αρχικής ονομαστικής τους αξίας ενώ όσα λήγουν το 2026 κυμαίνονται στα 41,3 σεντς για κάθε δολάριο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση ομολόγων που λήγουν τον Ιανουάριο του 2028, καθώς η τιμή τους σημειώνει ιστορικό χαμηλό έχοντας υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από τα 40 σεντς. Σε ό,τι αφορά το νόμισμα της χώρας, το αργεντίνικο πέσο, κυμαίνεται γύρω στα 58 πέσος ως προς ένα δολάριο.

Συνολικά το πέσο έχει υποτιμηθεί κατά 21,7% από την ήττα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, που άνοιξε νέο κύκλο πολιτικής κρίσης στη χώρα. Η υποχώρηση όλων των αργεντίνικων τίτλων αντανακλά την ανησυχία που προκάλεσε στους επενδυτές η ήττα του Μάκρι, αλλά και η διαφαινόμενη τελεσίδικη ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ολα δείχνουν πως νικητής  θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φερνάντες, που σημαίνει πως η χώρα θα επιστρέψει στην πολιτική των αυξημένων δαπανών και των μεγάλων ελλειμμάτων. Ο Φερνάντες έχει, άλλωστε, υποσχεθεί πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα  επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της δανειακής σύμβασης ύψους 57 δισ. δολαρίου που έχει συνάψει με το ΔΝΤ . Από αυτά το Μπουένος Αϊρες έχει ήδη λάβει  44 δισ. δολάρια.

Και στο μεταξύ, στην προσπάθειά της να στηρίξει το νόμισμα, η κεντρική τράπεζα της χώρας δαπάνησε την Τετάρτη 367 εκατ. δολάρια και την Πέμπτη 223 εκατ. δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση των διαθεσίμων της Αργεντινής που έχουν περιοριστεί στα 57,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Capital Economics, αν αφαιρεθούν οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες της χώρας, τα καθαρά διαθέσιμα περιορίζονται μόλις σε 19 δισ. δολάρια, είναι εν ολίγοις αισθητά μειωμένα από τα επίπεδα του Απριλίου όταν έφταναν στα 30 δισ. δολάρια.

Τα διαθέσιμα αυτά καλύπτουν μόλις το 25% των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, που ανέρχονται σε 100 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων όσων ομολόγων λήγουν μέσα στο επόμενο έτος.

Ενα βήμα πριν από τον γκρεμό

Θέμα χρόνου θεωρεί τη χρεοκοπία της Αργεντινής η γνωστή οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Κάρμεν Ράιχαρντ. Χαρακτηρίζει ημίμετρα και προσωρινές λύσεις τους ελιγμούς με τους οποίους προσπαθεί το Μπουένος Αϊρες να μην προσθέσει ακόμη μία στάση πληρωμών στη μακρά ιστορία των πτωχεύσεών του. Σύμφωνα με τη Ράιχαρντ, το σχέδιο της κυβέρνησης Μάκρι για ήπια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στοιχειοθετεί ήδη χρεοκοπία σε ό,τι αφορά το χρέος προς τους εγχώριους πιστωτές. Το αίτημα για επιμήκυνση δεν αποτελεί χρεοκοπία σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας προς τους ξένους επενδυτές. Η Ράινχαρντ φαίνεται, όμως, να στοιχηματίζει πως η χώρα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει τους ξένους επενδυτές ούτε σε έξι μήνες. Οπως τόνισε σε συνέντευξή της, στη χειμαζόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής υπάρχει «συνδυασμός πολιτικής κρίσης, συρρίκνωσης της οικονομίας, αποκλεισμού από τις αγορές κεφαλαίου, μαζικών εκροών κεφαλαίων και υπερβολικής εξάρτησης από το ΔΝΤ». Για αυτό και εκτιμά πως το Μπουένος Αϊρες δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του. Η εν λόγω οικονομολόγος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ το 2001, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η αμερικανική Federal Reserve είχε αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου, η Ράινχαρντ προειδοποίησε πως τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και οι διαφαινόμενες πτωχεύσεις ασκούν μεγάλες πιέσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Χαρακτήρισε μάλιστα την Αργεντινή «ασθενέστερο κρίκο» των αναπτυσσόμενων, καθώς η χώρα έχει ελάχιστα περιθώρια «για λάθη ή για δυσάρεστες εκπλήξεις».

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση