HomeHL-WorldΟυγκάντα: Πέθανε η 9χρονη που είχε προσβληθεί από τον ιό Εμπολα

Ουγκάντα: Πέθανε η 9χρονη που είχε προσβληθεί από τον ιό Εμπολα

Ανησυχία για το νέο κρούσμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν τα κατάφερε τελικά η 9χρονη, η οποία διαγνώστηκε χθες Πέμπτη θετική στον ιό Έμπολα. Το κοριτσάκι καταγόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Πέθανε περίπου στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Γιούσουφ Μπασέκα διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας Κασέσε στη νοτιοδυτική Ουγκάντα.

Το 9χρονο κοριτσάκι πέρασε μαζί με τη μητέρα του τα σύνορα από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η ασθένεια έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Το παιδί παρουσίασε συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, αδυναμία, εξάνθημα και ανεξήγητη αιμορραγία από το στόμα. Από τις αιματολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έπασχε από Έμπολα. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η 9χρονη δεν έχει έλθει σε επαφή με κανέναν στην Ουγκάντα.

Φόβοι μετά το νέο κρούσμα του ιού Έμπολα

Το νέο κρούσμα εντείνει τους φόβους για επέκταση της επιδημίας στις όμορες χώρες της ΛΔ του Κονγκό. Τον Ιούνιο, δύο άνθρωποι πέθαναν στην Ουγκάντα ενώ ένας τρίτος πέθανε αφού στάλθηκε πίσω στη χώρα του. Και οι τρεις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας που είχαν πάει στην Ουγκάντα για να επισκεφθούν συγγενείς τους.

Αρκετές φορές έχουν εμφανιστεί κρούσματα του Έμπολα στην Ουγκάντα τα τελευταία χρόνια, όμως οι θάνατοι είναι σχετικά λίγοι, χάρη στη έγκαιρη διάγνωση και έναν μηχανισμό ταχείας ανταπόκρισης.

Το υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι μια ομάδα ταχείας ανταπόκρισης στάλθηκε στην περιφέρεια Κασέσε, 470 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα, για να βοηθήσει στη διαχείριση των κρουσμάτων, να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη και να προχωρήσει σε εμβολιασμούς.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση