HomeHL-World«Μήνυμα ενότητας» στην G7: Ψάχνουν διπλωματική λύση για το Ιράν

«Μήνυμα ενότητας» στην G7: Ψάχνουν διπλωματική λύση για το Ιράν

Τα βρήκαν και για τους φόρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα «μήνυμα ενότητας» προέκυψε από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 στο Μπιαρίτς, μολονότι υπήρχε μεγάλη ένταση ενόψει της συνόδου κορυφής, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε όμως ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε «μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ». Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος.

Μέρκελ για το Ιράν: Μας ενώνει η επιθυμία για διπλωματική λύση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, είπε ότι του επανέλαβε την πρότασή της, να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, ώστε «να παρουσιάσουμε καλύτερα τη γερμανική αγορά στους Αμερικανούς» και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα «επιδοκιμάστηκε».

Για το θέμα του Ιράν, η καγκελάριος είπε ότι «αυτό που μας ενώνει είναι ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να αποκτήσει (η Τεχεράνη) πυρηνικά όπλα αλλά επίσης θέλουμε να βρούμε μια λύση μέσω πολιτικών μέσων».

Σε δηλώσεις της για το Brexit, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη είναι «ενωμένη» στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα. «Θα έχουμε δουλειά να κάνουμε το φθινόπωρο για την αποχώρηση της Βρετανίας (από την ΕΕ) και επομένως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες», πρόσθεσε.
real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση