HomeΣΠΟΡΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε το τέλος του ποδοσφαίρου από την ΕΡΤ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε το τέλος του ποδοσφαίρου από την ΕΡΤ

Σαφέστατος ο Πέτσας λέγοντας: «Γενικά στην Ευρώπη επικρατεί μία τάση κεντρικής διαχείρισης και εμπλοκής καναλιών που έχουν συνδρομητές, οι οποίοι πληρώνουν για να έχουν...»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μάλλον… χατιρικά κράτησε όλες και όλες τέσσερις λιγότερο εμπορικές ομάδες (Λαμία, Παναιτωλικό, Ξάνθη, Ατρόμητο) της Σούπερ Λίγκας 1 η ΕΡΤ. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Στέλιος Πέτσας! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φιλοξενήθηκε στην «Αθλητική Κυριακή» το βράδυ της 25ης Αυγούστου 2019 και έκανε σαφές ότι το ποδόσφαιρο τελειώνει από την επόμενη σεζόν -τουλάχιστον σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας- από τη Δημόσια Τηλεόραση.

Ο Πέτσας έδειξε το δρόμο λέγοντας ότι στο εξωτερικό υπάρχει κεντρική διαχείριση και οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν συνδρομητικά κανάλια για να βλέπουν ποδόσφαιρο, ενώ τόνισε ότι το προϊόν είναι ασύμφορο για την ΕΡΤ φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του εμπορικού Παναθηναϊκού, για τον οποίο δαπανήθηκαν μαζί με το ΦΠΑ 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά η ανταποδοτικότητα από τις διαφημίσεις ήταν μόλις 300.000 ευρώ!

«Από την αρχή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων τη διακυβέρνηση της χώρας, ένα από τα βασικά στοιχεία που τη διακρίνει είναι ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ΕΡΤ, θέλαμε να απελευθερώσουμε πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, ώστε να επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να έχει πλουραλισμό, αμεροληψία και ανεξαρτησία και στο αθλητικό περιεχόμενο να καλύψει όλα τα υπόλοιπα σπορ που δεν μπορεί κανείς να βρει στο ιδιωτικό τηλεοπτικό τοπίο.

Και γι’ αυτό ήταν κρίσιμο να μειώσουμε έναν ανορθολογισμό, όπως εμείς τον εκτιμήσαμε, ο οποίος ήταν ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1 και μία πολύ μεγάλη υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης, και στη Σούπερ Λίγκα 1 και στη Σούπερ Λίγκα 2 και στη Football League, πoυ έφτανε μέχρι και τα 63,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 και παραπάνω του προϋπολογισμού της ΕΡΤ.

Εμείς δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί, ζητήσαμε με έκτακτη γενική συνέλευση από τη διοίκηση της ΕΡΤ να επαναδιαπραγματευτεί με τις ομάδες. Ευτυχώς όλοι έδειξαν πνεύμα συνεργασίας. Και θέλω να συγχαρώ και τη διοίκηση της ΕΡΤ και τις ομάδες της Super League και φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο εξοικονομεί σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο 13,1 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους, με το πρωτάθλημα να ξεκινά κανονικά και με όλους σε γενικές γραμμές, ελπίζω, ευχαριστημένους, σε μια προσπάθεια να προάγουμε το “ ευ αγωνίζεσθαι”, να καταπολεμήσουμε τη βία και να πάρει αξία το προϊόν του ποδοσφαίρου και για τις επόμενες σεζόν», είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ακολούθως εξήγησε πως: «Θέλαμε να απελευθερώσουμε πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, ώστε να επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να έχει πλουραλισμό, αμεροληψία και ανεξαρτησία και στο αθλητικό περιεχόμενο να καλύψει όλα τα υπόλοιπα σπορ που δεν μπορεί κανείς να βρει στο ιδιωτικό τηλεοπτικό τοπίο», για να φανεί ξεκάθαρα η θέληση της κυβέρνησης να απεμπλακεί η ΕΡΤ από το ποδόσφαιρο υποστηρίζοντας: «Γενικά στην Ευρώπη και στις μεγαλύτερες αγορές επικρατεί μία τάση κεντρικής διαχείρισης και εμπλοκής καναλιών που έχουν συνδρομητές, οι οποίοι πληρώνουν για να έχουν αυτό το προϊόν.

Αν υπάρχει κεντρική διαχείριση, αν υπάρχει ενδιαφέρον των ομάδων να βρουν μία τηλεοπτική στέγη άλλη ή σε κάποιο άλλο ιδιωτικό κανάλι από την αγορά, με ένα κόστος ανταγωνιστικό που δεν μπορεί να προσφέρει η ΕΡΤ, τότε θα μπορεί να πάει ενδεχομένως όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα άλλο κανάλι. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε. Πάντως ότι κι αν γίνει, θα είναι με σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων».

Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, λέγοντας: «Αν δει κανείς την Premier League, αν δει κανείς το Champions League, όλα αυτά τα πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα, αυτή είναι η τάση.

Δεν είμαι υπέρ του ενός ή του άλλου, είναι θέμα των ομάδων να το κάνουν, απλά εγώ μπορώ να διαγνώσω μία τάση και γι’ αυτό που η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, για τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αυτό θα το σεβαστούμε».

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με για τις προσδοκίες που έχουν οι Ομοσπονδίες των μικρών αθλημάτων από έναν φορέα, όπως η ΕΡΤ, για προβολή τους, ο Στέλιος Πέτσας είπε: «Εφόσον η ΕΡΤ έχει περιθώριο στον προϋπολογισμό της, είναι εκεί για να στηρίξει τέτοια αθλήματα που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Ακόμη και για το εμπορικό ενδιαφέρον, θα ήθελα να πω πως ακόμη και ομάδες με πολύ μεγάλο εμπορικό όνομα, όπως ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα: την περασμένη σεζόν η ΕΡΤ έδωσε 6,2 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τον Παναθηναϊκό.

Οι εισπράξεις από τις διαφημίσεις δεν ήταν ούτε 300 χιλιάδες ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επαναλήψεων. Όπως καταλαβαίνετε, η ΕΡΤ δεν είναι ένα κανάλι, το οποίο ψάχνει να βρει διαφήμιση. Και το προϊόν δεν είναι τόσο εμπορικό ώστε να πει κανείς ότι παίρνει διαφήμιση για να αντισταθμίσει το ποσό που δίνει. Η ΕΡΤ είναι εδώ για να καλύπτει όλα τα μεγάλα γεγονότα που πρέπει να είναι ελεύθερα/προσβάσιμα. Αυτός είναι κατά τεκμήριο ο ρόλος της».

Αναφορικά με το γεγονός πως παραδοσιακά η ΕΡΤ καλύπτει Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μεγάλης εμβέλειας δηλαδή διεθνείς αγώνες, ενώ την ερχόμενη χρονιά διεξάγονται οι Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Υπάρχει υποχρέωση, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα να είναι προσβάσιμα – ελεύθερα από όλους.

Να μην πηγαίνουν σε ιδιωτικά κανάλια. Τέτοια αθλητικά γεγονότα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Πανευρωπαϊκά, οι Παγκόσμιοι Αγώνες, εκεί που χρειάζεται κάθε Έλληνας να έχει ελεύθερη πρόσβαση.

Η ΕΡΤ για να επιτελέσει το σκοπό της σωστά, πρέπει να έχει πόρους. Δεν μπορεί να δίνει σε μία επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου όσα δίνει για όλο το αθλητικό πρόγραμμά της. Είναι ένα τεράστιο κόστος το οποίο δεν μπορεί να επωμιστεί. Γι΄ αυτό επαναλαμβάνω πως απελευθερώνουμε πόρους ώστε να έχει όλες αυτές τις διοργανώσεις, να έχει άλλα σπορ τα οποία δεν μπορεί να τα δει κανείς σε άλλα κανάλια, ώστε να έχει αυτόν τον πλουραλισμό που εμείς θέλουμε».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέσθηκε και την απόφαση που εκκρεμεί να φέρει η Κομισιόν για την περίφημη λίστα γεγονότων μεγάλης εμβέλειας λέγοντας: «Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε δύο οδηγίες προς ενσωμάτωση το επόμενο διάστημα και θα δούμε φυσικά όλα αυτά τα θέματα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση