HomeHL-CultureΑναζητώντας συλλογικά το πνεύμα της σκάλας

Αναζητώντας συλλογικά το πνεύμα της σκάλας

Από 6 - 8 Σεπτεμβρίου 2019 στον Άγιο Νικόλαο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το πνεύμα της σκαλας» σας προσκαλούμε στο εργαστήριο placemaking, με στόχο τη συλλογική παραγωγή προτάσεων και δράσεων για την αναδιαμόρφωση της σκάλας που εκτείνεται κατά μήκος των οδών Αργυροκάστρου και Νίκωνος.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου υπο την καθοδηγήση των: Ίρις Περουλιού Σεργάκη, irisarch.com, Αρχιτέκτων / Πολεοδόμος, Βίβιαν Δούμπα, STIPO GREECE, Πολεοδόμος Μηχανικός / Placemaker και Αγγελική Ζερβου, Αρχιτέκτων Μηχανικός / Πολιτιστική Διαχείριση και με την υποστήριξη του ΠΑΟΔΑΝ στα πλαίσια του προγράμματος “Το πνεύμα της σκάλας”, το οποίο είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα εικαστικών παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο του Αγίου Νικολάου με την επιμέλεια της Ελένης Κούκου και του Θεόφιλου Τραμπούλη.

poster scales_2019_workshop

Στόχος του εργαστηρίου αποτελεί η ενεργοποίηση τόσο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής γύρω από τη συγκεκριμένη σκάλα, όσο και κατοίκων άλλων περιοχών της πόλης, ώστε να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία (υλικά και άυλα) της γειτονιάς και του δημόσιου χώρου. Ταυτόχρονα, το εργαστήριο επιδιώκει την ενδυνάμωση των πολιτών προκειμένου να λαμβάνουν μέρος σε συμμετοχικές δραστηριότητες, όπως η λήψη κοινών αποφάσεων, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, ο σχεδιασμός και υλοποίηση σχεδίων δράσης και η εξοικείωση τους με τη χρήση διαφόρων εργαλείων βοηθητικών για την υλοποίησή των σχεδίων τους.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε την περιήγηση στη σκάλα, συνεχίζουμε τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου) με την εξοικείωση στον τόπο της γειτονιάς και την αναγνώριση μιας σειράς από χαρακτηριστικά που κάνουν τον τόπο μοναδικό, και τέλος προχωράμε στην τρίτη ημέρα (Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου) με ένα πλάνο δράσης με στόχο το συλλογικό σχεδιασμό αλλά και την επιτόπου υλοποίηση!

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ιδιότητας και εθνικότητας.

Ελάτε να μιλήσουμε για Placemaking!

Το Placemaking είναι μια προσέγγιση και πρακτική βελτιστοποίησης μιας γειτονιάς, μιας πόλης, ή ακόμα και μιας περιφέρειας, η οποία εμπνέει τους ανθρώπους να φανταστούν και να επαναπροσδιορίσουν συλλογικά το δημόσιο χώρο ως την καρδιά της κοινότητας τους. Ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και τους τόπους που μοιράζονται, το Placemaking αναφέρεται σε μια συνεργατική διαδικασία με την οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δημόσια σφαίρα μας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κοινή αξία. Σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, το Placemaking διευκολύνει τη δημιουργική χρήση του χώρου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις φυσικές, πολιτιστικές, και κοινωνικές ταυτότητες που καθορίζουν τον τόπο και στηρίζει τη συνεχόμενη εξέλιξη του.

Το Placemaking, έχοντας στον πυρήνα του τη συμμετοχικότητα και την κοινότητα, είναι μια αποτελεσματική διαδικασία, η οποία αξιοποιεί τα τοπικά εκείνα στοιχεία που κάνουν μια κοινότητα ξεχωριστή, την έμπνευση καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτός ο τόπος, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ποιοτικών δημόσιων χώρων που συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων, στην ευτυχία και την ευημερία.

Περισσότερες πληροφορίες: pps.org

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

18:00 – 18:40 Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης (Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης, Κων/νου Παλαιολόγου 33)- Γνωριμία συμμετεχόντων
18:40 – 19:10 Περίπατος – Ξενάγηση στη σκάλα (Οδός Αργυροκάστρου & Οδός Νίκωνος) – επιτόπια ανάλυση με δραστηριότητες
19:10 – 19:40 Συζήτηση & καταγραφή των παρατηρήσεων της ξενάγησης (Οδός Νίκωνος)
19:40 – 20:00 “Αστική Μπουγάδα” – Δράση παρουσίασης παρατηρήσεων της ξενάγησης (Οδός Νίκωνος)/ δημιουργική παρουσίαση παρατηρήσεων ξενάγησης
20:00 – 21:00 Προβολή ταινίας – Ζωντανά παραδείγματα συμμετοχικού σχεδιασμού από άλλες πόλεις (Οδός Νίκωνος)
21:00 – 22:00 Συζήτηση & κλείσιμο πρώτης ημέρας

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

17:30 – 18:00 Συνάντηση στην κορυφή της σκάλας (Οδός Νίκωνος μεταξύ Οδού Ν. Πλαστήρα και Β. Κορνάρου)- Εισαγωγή στο παιχνίδι γειτονιάς
18:00 – 19:00 Παιχνίδι γειτονιάς
19:00 – 19:30 Παρουσίαση παρατηρήσεων παιχνιδιού (Οδός Νίκωνος)
19:30 – 20:30 Σχεδιασμος πλάνου δράσης για την επόμενη ημέρα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

17:30 – 18:00 Συνάντηση στην κορυφή της σκάλας (Οδός Νίκωνος μεταξύ Οδού Ν. Πλαστήρα και Β. Κορνάρου)
18:00 – 19:30 Υλοποίηση σχεδίου δράσης
19:30 – 20:00 Ανακεφαλαίωση τριημέρου – Συζήτηση
20:00- 21:00 Γιορτή – κλείσιμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση