HomeHL-WorldΤουσκ: Η σύνοδος G7 θα είναι μια δύσκολη δοκιμή για την ενότητα

Τουσκ: Η σύνοδος G7 θα είναι μια δύσκολη δοκιμή για την ενότητα

“Οι εμπορικοί πόλεμοι ανάμεσα στις επτά χώρες – μέλη θα υπονομεύσουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σύνοδος της Ομάδας των 7 (G7) που ξεκινάει αργότερα σήμερα θα είναι «μια δύσκολη δοκιμή για την ενότητα και την αλληλεγγύη» έπειτα από έναν χρόνο στη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες των πλούσιων χωρών δυσκολεύτηκαν να βρουν μια κοινή γλώσσα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε επίσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Μπιαρίτς της Γαλλίας, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ανάμεσα στις επτά χώρες-μέλη της G7 θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την μεταξύ τους εμπιστοσύνη.

Όπως είπε ο ίδιος, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο τους δασμούς θα είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενος στο θέμα του Brexit είπε ότι «η ΕΕ είναι πρόθυμη να ακούσει τις ιδέες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αν είναι «ρεαλιστικές» και ότι «δεν θα συνεργαστεί σε ένα σχέδιο για έξοδο χωρίς συμφωνία».

Ο Τουσκ πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Τζόνσον αύριο Κυριακή για να συζητήσουν για το Brexit.

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Τζόνσον επιμένει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο Τουσκ, ο Τζόνσον είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας που θα έχει συναντήσει από τον Ιούνιο του 2016 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισε υπέρ της εξόδου.

«Η ΕΕ ανέκαθεν υπήρξε ανοιχτή σε συνεργασία. Σε ένα πράγμα δεν θα συνεργαστώ, στην έξοδο χωρίς συμφωνία», είπε ο Τουσκ.

«Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε ιδέες που είναι λειτουργικές, ρεαλιστικές και αποδεκτές σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ».

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον δεν θα θελήσει να μείνει στην ιστορία ως ο Κύριος Καμία Συμφωνία».

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Οι πυρκαγιές στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου.

Η οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου σήμερα στη Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

Στη διάρκεια της συνόδου «ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η γαλλική προεδρία, η οποία επιθυμεί να αναγάγει «τη διεθνή αυτή κρίση» σε προτεραιότητα της G7.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρο ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης.

Οι επικρίσεις αυτές αναμένεται να μην βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, του οποίου ο Μπολσονάρου είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Εξάλλου η Γερμανία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο Μακρόν με τη Μέρκελ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση