HomeHL-CultureΣυγκίνησε το κοινό ο «Θρήνος της Κάντια»

Συγκίνησε το κοινό ο «Θρήνος της Κάντια»

Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 23 Αυγούστου η πρεμιέρα του καλλιτεχνικού προγράμματος του 5ου Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί», στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Η παράσταση ο «Θρήνος της Κάντια», την οποία δημιούργησαν αποκλειστικά για το Φεστιβάλ ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης με το συγκρότημα «Εν Χορδαίς», και οι συνεργάτες τους,  «ταξίδεψε» το κοινό που γέμισε το Κηποθέατρο, σε ένα μουσικό οδοιπορικό στα χρόνια της πολιορκίας του Χάνδακα. Μαζί με την εξαιρετική μουσική, από σημαντικούς δεξιοτέχνες, ακούστηκαν και στίχοι από τον «Κρήτικο Πόλεμο» του Μαρίνου- Τζάνε Μπουνιαλή που επέλεξε η επίκουρη καθηγήτρια του Αρι¬στοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη.

Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος αποτέλεσε την δίκαιη επιβράβευση για μια μοναδική παράσταση!

Πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο, αφού ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ,  μεταξύ άλλων τόνισε:

«Για εμάς, ο πολιτισμός δεν ήταν ποτέ μια «περιττή» πολυτέλεια. Αντιθέτως είναι – βασική μας πολιτική προτεραιότητα, όπως θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι πάντα για  μια πόλη με τις τεράστιες δυνατότητες του Ηρακλείου!

f1

Με στόχο, λοιπόν, την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας και του εξαιρετικού καλλιτεχνικού δυναμικού του Δήμου, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης, τη σύνδεση του Πολιτισμού και του Τουρισμού, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της πόλης, εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε μια ξεκάθαρη πολιτιστική ταυτότητα για το Ηράκλειο.

Και ευελπιστούμε ότι και φέτος, με το ενδιαφέρον πρόγραμμα του «5+1 Πολιτισμοί»,  με το «Τέχνη Καθ’ Οδόν» που για πρώτη φορά πηγαίνει και στα χωριά του Δήμου και με όλες τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε, θα κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς τον τελικό στόχο: να καθιερωθεί το Ηράκλειο  ως ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο για ολόκληρη την Μεσόγειο.

f2

Και ίσως τελικά, μέσα από τον πολιτισμό των κηποθεάτρων και  όλων αυτών των εξαιρετικών παραστάσεων, να πετύχουμε κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: την σταδιακή βελτίωση του πολιτισμού της καθημερινότητάς μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη ενώ παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση