HomeHL-WorldΤζόνσον: Η Βρετανία θα είναι «στραμμένη προς το εξωτερικό» και μετά το Brexit

Τζόνσον: Η Βρετανία θα είναι «στραμμένη προς το εξωτερικό» και μετά το Brexit

Μία ημέρα πριν την Σύνοδο της G7

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε χθες Παρασκευή μια Βρετανία «στραμμένη προς το εξωτερικό» μετά το Brexit, σε γραπτή του ανακοίνωση μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της συνόδου της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Το μήνυμά μου προς του ηγέτες της G7 αυτή την εβδομάδα είναι: η Βρετανία, της οποίας ηγούμαι, θα είναι ένα διεθνές έθνος, στραμμένο προς το εξωτερικό και σίγουρο για τον εαυτό του», τόνισε ο Τζόνσον, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Η δέσμευσή του αυτή τρομάζει τους οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στη Βρετανία μια ασύντακτη έξοδος από την Ε.Ε., και διχάζει τη χώρα, ακόμη και τους Συντηρητικούς, μία μερίδα των οποίων επιθυμεί τη διατήρηση στενών δεσμών με την Ε.Ε. μετά το Brexit.

«Κάποιοι άνθρωποι αμφισβητούν τη δημοκρατική απόφαση που ελήφθη σε αυτή τη χώρα, φοβούνται ότι θα αποσυρθούμε από την παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε ο Τζόνσον αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 κατά το οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. «Κάποιοι πιστεύουν ότι οι καλύτερες ημέρες της Βρετανίας είναι πίσω μας. Σε αυτούς λέω: κάνετε μεγάλο λάθος», υπογράμμισε.

«Θα παραμείνουμε στο επίκεντρο των συμμαχιών σε όλο τον κόσμο. Και θα εξακολουθήσουμε να χρησιμοποιούμε όλες τις ικανότητές μας στον τομέα της διπλωματίας, της άμυνας και της ανάπτυξης στην υπηρεσία της διατήρησης και της διασφάλισης της διεθνούς τάξης, από την οποία εξαρτώνται η ειρήνη και η ευημερία».

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Βρετανία «δεν θα αγνοήσει ποτέ τις ιδιαίτερες ευθύνες που της αναλογούν ως πυλώνα και αρχιτέκτονα του διεθνούς συστήματος».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση