HomeΚΡΗΤΗΤο Ι.Α.Κ.Ε. τιμά τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη

Το Ι.Α.Κ.Ε. τιμά τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη

Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο  «Τιμητικές προσωπογραφίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Τιμητικές προσωπογραφίες», με πρώτο τιμώμενο τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη, τ. Πρόεδρο Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Μέσα από τη νέα σειρά εκδηλώσεων, το Ι.Α.Κ.Ε. σκοπεύει να τιμά σε περιοδική βάση διακεκριμένες προσωπικότητες, σε πανελλήνιο και οικουμενικό επίπεδο, για τα επιτεύγματά τους στην επιστήμη, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στον αθλητισμό, στα κοινά και γενικά στον δημόσιο βίο. Οι τιμητικές εκδηλώσεις αποβλέπουν στην απόδοση τιμής σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την επιστημονική, ανθρωπιστική και κοινωνική δράση τους, που υπήρξαν πρωτοπόροι στο επαγγελματικό τους πεδίο, που έχουν συμβάλει  στην ευρύτερη κοινωνική και ανθρωπιστική ανάπτυξη. Ο τίτλος «Τιμητικές προσωπογραφίες» αυτής της σειράς εκδηλώσεων υποδηλώνει και τον δεύτερο βασικό στόχο του Ι.Α.Κ.Ε. για την πραγματοποίησή τους, που είναι η παρουσίαση του έργου και της προσφοράς των τιμώμενων προσώπων στο ευρύτερο κοινό.

Το Ι.Α.Κ.Ε., ήδη, στο πλαίσιο των δράσεών του και πρωτίστως στα πανελλήνια και διεθνή συνέδριά του, έχει τιμήσει κατά καιρούς διάφορες προσωπικότητες, για τη συμβολή τους στην επιστήμη, στην έρευνα και στη δημόσια ανάπτυξη. Έχοντας ως καταστατική στόχευση την προβολή και την ανάπτυξη των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, θεωρεί ως θεμελιώδες χρέος του την έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει ή διακριθεί στα πεδία αυτά. Αυτή η δράση γίνεται πληρέστερη με τις «Τιμητικές Προσωπογραφίες», προσφέροντας σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικότητες με πανελλήνια ή οικουμενική ακτινοβολία και το έργο τους.

Στην πρώτη εκδήλωση της παραπάνω σειράς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Α.Κ.Ε. επέλεξε ομόφωνα να τιμήσει τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη, τ. Πρόεδρο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, για το πολυσχιδές έργο του και τη συνολική προσφορά του. Είναι πανελλήνια γνωστή η πορεία και η διάκριση του Μανώλη Βεληβασάκη στον τομέα των μηχανικών, αρχιτεκτονικών, δομικών μελετών και κατασκευών, με πρωτοπόρο έργο σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς επίσης στην ακαδημαϊκή έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα της Μηχανικής και ιδιαιτέρως η πολύτιμη συμβολή του  στον ομογενειακό Ελληνισμό και πρωτίστως στις μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις των Κρητών στο εξωτερικό.

Η τιμητική εκδήλωση για τον Μανώλη Βεληβασάκη θα γίνει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ibis Styles Heraklion Central (Κορωναίου 26 και Αγίου Τίτου), στο Ηράκλειο.

Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν οι:

  1. Στέφανος Τραχανάς, τ. Διευθυντής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
  2. Λευτέρης Δραμιτινός, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.
  3. Μαρία Χναράκη, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειάρχη Κρήτης, Εκπρόσωπος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
  4. Ελένη Μαράκη, Πρόεδρος Ι.Α.Κ.Ε., Διευθύντρια του Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Το Ι.Α.Κ.Ε. προσκαλεί τα μέλη του, τους πολίτες του Ηρακλείου και κάθε ενδιαφερόμενο να την παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην απόδοση τιμής στον προσκεκλημένο.

afisa-belibasakis

Ποιος είναι ο Μανώλης Βεληβασάκης

Ο Μανώλης Βεληβασάκης γεννήθηκε στον Καμαριώτη Μαλεβιζίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Έλαβε δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης, υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό και μετά έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Με τη σύζυγό του Όρσα και τους δυο γιους τους Λευτέρη και Γιώργο ζουν μόνιμα στο Scarsdale της Νέας Υόρκης.

Είναι ένας από τους 10 μετόχους της διεθνούς μελετητικής εταιρίας Thornton-Tomasetti. Η εταιρία ειδικεύεται σε απαιτητικές σε ύψος κατασκευές, καθώς επίσης στην ανεύρεση των αιτιών που πέφτουν κτήρια από φυσικές και άλλες καταστροφές. Ανάμεσα στα επιτεύγματά τους είναι η διάσωση του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, μετά από τους φοβερούς σεισμούς στην Τουρκία το 1999, όπου ενίσχυσαν κάτω από το έδαφος όλο το κτήριο με ειδική αντισεισμική βάση, οι μελέτες για τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο, των δίδυμων πύργων «Πετρόνας» στην Κουάλα Λουμπούρ και του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέης στη Φορμόζα Κίνας, την αποκατάσταση του Empire State Building της Νέας Υόρκης, του Θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, και πιο πρόσφατα την αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στην Νέα Υόρκη, μετά από τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ασχολείται κατά πλείστον με έργα στη Μέση Ανατολή, που σήμερα ετοιμάζουν τη μελέτη για το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με ύψος 1001 μέτρα, στη Σαουδική Αραβία.

Ο Μανώλης Βεληβασάκης υπηρέτησε Καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology και τώρα είναι Καθηγητής στο Institute of Design & Construction. Για τα επιτεύγματά του έχει πάρει διακρίσεις από τους: US Consulting Engineers Council, American Society of Civil Engineers και την Πόλη της Νέας Υόρκης. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τον τίμησε με τον μεγαλόσταυρο του Φοίνικα και ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε με κύπελλο και βραβείο, για τις ηγετικές του πρωτοβουλίες στο Ground Zero και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως του απέδωσε το οφίκιο του Άρχοντα Ευταξίας.

Ο Μανώλης Βεληβασάκης έχει αναπτύξει εξαιρετικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο ως επιστήμονας, ως Έλληνας πατριώτης και ως μέλος της Ομογένειας. Έχει δραστηριοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης ως πρόεδρος της ενορίας του Rye, NY, όπου επίσης υπηρέτησε επί σειρά ετών ως πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας. Στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής έχει προσφέρει υπηρεσίες για 35 συνεχή χρόνια. Υπηρέτησε στον σύλλογο Κρητικής Νεολαίας ΝΥ «Λάβρυς», υπήρξε πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως» και επίσης μέλος και πρόεδρος της επιτροπής Παγκρητίου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης. Το Παγκρήτιο Κληροδότημα έχει σημασία εθνικών διαστάσεων, καθώς χρηματοδοτεί δυο έργα στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Πανεπιστημιακό Εκδοτικό Οίκο Κρήτης και Βοτανικό Πάρκο Κρήτης), καθώς και τα θερινά μαθήματα αλλοδαπών φοιτητών στην Κρήτη, στα δυο ΑΕΙ του νησιού. Συμβάλλει έτσι στη διατήρηση της Ελληνικής συνείδησης και των δεσμών με την πατρίδα.

Σήμερα, ο Μανώλης Βεληβασάκης συνεχίζει της δραστηριότητές του με θέματα που αφορούν στην Ομογένεια, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της Ελληνικής γλώσσας καθώς επίσης και των εθνικών μας θεμάτων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση