HomeHL-TOPΚύκλωμα λαθρεμπορίας καπνού: Ο ρόλος της Κρήτης στην εξάρθρωσή του

Κύκλωμα λαθρεμπορίας καπνού: Ο ρόλος της Κρήτης στην εξάρθρωσή του

100 εκ. ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη σε περίπτωση που κατέληγαν στην αγορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρεμπορίας καπνού που έχουν εξαρθρώσει οι διωκτικές αρχές στην Ελλάδα.

Ο λόγος για το μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας καπνού που ήρθε στο… φως μετά τον εντοπισμό των αποθηκών με πρώτες ύλες για την παραγωγή λαθραίων τσιγάρων στη Ριτσώνα και τον Ασπρόπυργο με 128 τόνους κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού.

Ο ρόλος της Κρήτης στην εξάρθρωσή του

Ο ρόλος της Κρήτης ήταν πολύ σημαντικός για την εξάρθρωση του πλέον ισχυρότερου κυκλώματος λαθρεμπορίας καπνού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν πριν αρκετό καιρό όταν δύο φορτηγά που ήταν φορτωμένα με… λαθραίο καπνό βρέθηκαν στην Κρήτη.

Οι αστυνομικοί της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. αξιοποιώντας κατάλληλες πληροφορίες που είχαν τα εντόπισαν ωστόσο δεν προχώρησαν σε κάποιο έλεγχο καθώς ήθελαν να τα θέσουν υπό διακριτική παρακολούθηση με σκοπό να βρουν τον χώρο αποθήκευσης των λαθραίων προϊόντων.

Τα δύο φορτηγά έφυγαν από την Κρήτη με πλοίο της γραμμής και είχαν ως τελικό προορισμό τις αποθήκες σε Ριτσώνα και Ασπρόπυργο.

Στην μεγάλη αυτή αστυνομική επιχείρηση συμμετείχε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Κρήτης, το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου και Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ενώ υπήρξε άμεση συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και το Τμήμα Η΄ Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης Αγοράς προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Αττικής.

Μάλιστα, στις δύο αυτές αποθήκες τα μέλη της οργάνωσης αποθήκευαν μηχανολογικό εξοπλισμό (μηχανήματα επεξεργασίας καπνού) και τεράστιο όγκο πρώτων υλών για την παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, ενώ επίσης προέκυψε ότι είχαν εκμισθωθεί σε ονόματα μη υπαρκτών προσώπων.

Για τη μεταφορά των υλικών χρησιμοποιούσαν φορτηγά και επιβατικά οχήματα, τα οποία  κινούνταν λαμβάνοντας μέτρα αντιπαρακολούθησης και αποπροσανατολισμού, ενώ επίσης είχαν ταξινομηθεί σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Τα… ευρήματα

Στις 20 Αυγούστου άνδρες της αστυνομίας έκαναν «έφοδο» στις δύο αυτές αποθήκες όπου βρήκαν και κατάσχεσαν:

τρία φορτηγά και επτά οχήματα, δύο κλαρκ, τρία χειροκίνητα παλετοφόρα, δύο ηλεκτρογεννήτριες, ξηραντήρας, 30.200.000 ετικέτες πακέτων τσιγάρων, 26.368.000 «sticks» φίλτρων τσιγάρων, 1.704 ρολά τυλίγματος τσιγάρων, 5.032 ρολά χαρτόνι, 8.757 ρολά αλουμινόχαρτο, 3.803 ρολά περιτυλίγματος (ζελατίνα), 1.272 ρολά αποσφραγιστικής ταινίας πακέτου τσιγάρων, 9.060 χαρτοκιβώτια αποθήκευσης- μεταφοράς τσιγάρων, 500 πλαστικά τελάρα μεταφοράς λαθραίου καπνού, 66 πλαστικά δοχεία διαφόρων χωρητικοτήτων με κόλλα συγκόλλησης συσκευασίας τσιγάρων, 5 συσκευές τηλεφώνων, ζεύγος πινακίδων βουλγαρικών Αρχών, 6.063 ρολά επιστομίου, δίκτυο χαλκοσωλήνων, εργαλειοφόρο, 2 μονάδες εξαερισμού και 3 μονάδες κλιματισμού.

rolo-epistomiou-1

100 εκ. ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη σε περίπτωση που κατέληγαν στην αγορά

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες από τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, τα κατασχεθέντα προϊόντα -εκτός από τον καπνό- αποτελούν το σύνολο των απαιτούμενων υλικών για την παρασκευή 604.000.000 στικς τσιγάρων.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση που τα τσιγάρα είχαν διατεθεί στην αγορά οι διαφυγόντες δασμοί – φόροι σε βάρος του ελληνικού δημοσίου θα υπερέβαιναν τα 100.000.000 ευρώ, ενώ το εμπορικό κόστος των κατασχεθέντων αντικειμένων-υλικών, υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ.

Τέσσερις συλλήψεις

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τεσσάρων ατόμων για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα (Λαθρεμπόριο) και θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση