HomeΚΟΣΜΟΣΤο Κίνημα 5 Αστέρων δεν θέλει εκλογές

Το Κίνημα 5 Αστέρων δεν θέλει εκλογές

Ο Ντι Μάιο αναζητά συνεργάτες στην Ιταλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας «ισχυρής πλειοψηφίας» στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποια κόμματα σκοπεύει να συνεργαστεί το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S).

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κινήματος και μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, Ντι Μάιο με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα.

«Τις τελευταίες ώρες, ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες συνομιλίες για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στην υπηρεσία των πολιτών» είπε ο Ντι Μάιο, εξηγώντας ότι το M5S δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή «έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να υλοποιήσουμε».

Θετική σε έναν συνασπισμό και η κεντροαριστερά στην Ιταλία

Νωρίτερα, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους Πεντάστερους (Μ5S) και να διερευνήσει εάν υπάρχει «μία νέα πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουίτζι Ντι Μάιο. «Έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να το κάνουμε», τόνισε ο Τζινγκαρέτι, ο οποίος, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, είχε ανοίξει το παράθυρο για συνεργασία με το Κίνημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματισθεί μία συμπαγής κυβέρνηση, ειδεμή «καλύτερα να πάμε στις κάλπες», δήλωσε.

Νέα κυβέρνηση ή εκλογές στην Ιταλία;

Τη λύση που θα δώσει το συντομότερο δυνατόν τέλος στην κυβερνητική κρίση στην Ιταλία αναζητεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα μ’ ένα βραχύ χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το επόμενο διήμερο.

Ο πρώτος γύρος της διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και κατόπιν εάν τα κόμματα θελήσουν επιπλέον χρόνο για να εμβαθύνουν και να καθορίσουν ένα σαφές και σοβαρό πλαίσιο συμφωνίας, ο Ματαρέλα θα τους δώσει μία επιπλέον ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μία «μεταβατική, εκλογική κυβέρνηση» με αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει την Ιταλία στις κάλπες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση