HomeHL-WorldΜακρόν σε Τζόνσον: Η τύχη της Βρετανίας είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή

Μακρόν σε Τζόνσον: Η τύχη της Βρετανίας είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή

Μπ. Τζόνσον: Θέλω συμφωνία και είναι εφικτή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή της Ευρώπης. Αλλά είναι χρέος μας να είμαστε έτοιμοι γι΄αυτό, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Μπόρις Τζόνσον ότι η επιλογή της τύχης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δική του ευθύνη, όπως και η ευθύνη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αφού δήλωσε ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν ήταν η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό μπλοκ θα είναι έτοιμο γι΄αυτό το σενάριο.

Σχετικά με το backstop, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν αποτελεί απλώς έναν τεχνικό μηχανισμό, αλλά το εγγυητή της σταθερότητας στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Τον προσεχή μήνα δεν θα βρούμε μία νέα συμφωνία αποχώρησης, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν εντός των επομένων 30 ημερών μπορεί να βρεθεί μία εναλλακτική για το backstop απάντησε: «το backstop έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Μπ. Τζόνσον: Θέλω συμφωνία και είναι εφικτή

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι θέλει μία συμφωνία για το Brexit και ότι θεωρεί πως η επίτευξή της μέχρι την 31η Οκτωβρίου είναι ακόμη εφικτή.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες του χθες στο Βερολίνο έλαβε «ισχυρή ενθάρρυνση» από τις δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες στον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Brexit, αλλά τον ενθάρρυνε να βρει και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες αξιόπιστη λύση που θα αντικαθιστά το ανεπιθύμητο στο Λονδίνο backstop σε διάστημα 30 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ πρότεινε το Λονδίνο να αναζητήσει και να διαμορφώσει πρόταση για τον μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το backstop σε 30 ημέρες, έναντι του διαστήματος των δύο ετών που προβλέπει η συμφωνία του Brexit για την μετάβαση.
capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση