HomeHL-9Έγιναν τα… αποκαλυπτήρια του VAR

Έγιναν τα… αποκαλυπτήρια του VAR

Για «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» έκανε λόγο ο Περέιρα - Σε ποιες τέσσερις περιπτώσεις θα εφαρμόζεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το VAR μπαίνει με κάθε επισημότητα πια στη ζωή μας, αφού θα εφαρμοστεί στο φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1.

Την Τρίτη  παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου η νέα τεχνολογία, με τον Βίτορ Μέλο Περέιρα να κάνει λόγο για «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η χρήση του σηματοδοτεί μια νέα εποχή σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα που μπορούμε να έχουμε το VAR από την αρχή των διοργανώσεων στην Ελλάδα».

Βέβαια, επεσήμανε ότι «δεν αποτελεί πανάκεια, δεν αποτελεί τη λύση για τα πάντα στο ποδόσφαιρο, δεν θα κάνει το ποδόσφαιρο τέλειο, δεν θα αποφύγουμε τις συζητήσεις και τις κριτικές είναι όμως μια αρχή για αυτές τις ενθουσιώδες συζητήσεις και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί να αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό.

Είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Η ΕΠΟ ήθελε το VAR η Λίγκα και οι ομάδες το ίδιο, και η ίδια διαιτησία. Όλοι ξεκινάμε με την ίδια ευχή και ευχόμαστε στο τέλος της σεζόν, όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Μαθαίνουμε πράγματα από άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται το VAR.

Μαθαίνουμε το VAR, όλοι είμαστε στην αρχή αυτής της εμπειρίας. Χρειάζεται χρόνο όμως, για να εξασκηθούν οι διαιτητές και να το μάθουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Είμαστε βέβαιοι ότι οι διαιτητές θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία».

Όπως επίσης σημείωσε «το VAR χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι τόσο συχνά όσο ίσως θα περιμένατε. Στόχος μας, η ελάχιστη δυνατόν επέμβαση με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το παιχνίδι.

Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε, από πλευράς ΚΕΔ, ξέρω ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και αμφιβολίες, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε εξηγήσεις όταν κρίνουμε ότι πρέπει».

Έτσι, όπως αποσαφηνίστηκε, το VAR θα εφαρμόζεται σε τέσσερις περιπτώσεις στο ματς:

1) Γκολ ή όχι γκολ

2) Πέναλτι ή όχι πέναλτι

3) Απευθείας κόκκινη κάρτα (και όχι 2η κίτρινη)

4) Ταυτοποίηση (να υπάρχει τσεκάρισμα για το ποιος παίκτης έκανε την παράβαση)

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο VAR επεμβαίνει και προτείνει μόνο στο προφανές και ξεκάθαρο λάθος. Αν πρόκειται για λάθος, αλλά όχι προφανές, τότε ο VAR ρωτά τη γνώμη του διαιτητή.

Αντίθετα, στη σωστή ή αμφίβολη απόφαση διαιτητή δεν επεμβαίνει υποχρεωτικά ο VAR.

Σε περίπτωση οφσάιντ ο βοηθός μπορεί να πει «καθυστέρησε», να περιμένει να τσεκαριστεί και από VAR, να υπάρξει καταλήξη στη φάση και μετά να σηκώσει τη σημαία. Υπάρχει περίπτωση όμως και ο διαιτητής να περιμένει πριν σφυρίξει εκείνος παρά την υπόδειξη του βοηθού. Άρα το «περίμενε» είναι ευεργετικό για δυο – τρία δευτερόλεπτα.

Γενικότερα, η φιλοσοφία του VAR είναι: ελάχιστη παρέμβαση – μέγιστο όφελος.

Αυτή τη στιγμή, για τις δύο πρώτες αγωνιστικές υπάρχουν πλήρως εκπαιδευμένοι 16 διαιτητές και 25 βοηθοί.

Η όλη διαδικασία για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στο ελληνικό πρωτάθλημα διήρκεσε 18 μήνες.

Κατά την παρουσίαση, παρατέθηκαν και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία Στην Ιταλία στην πρώτη χρόνια της εφαρμογής στα ματς είχαμε χρησιμοποίηση VAR σε κάθε τρεις αγώνες.

Γενικότερα, με την εφαρμογή του, μειώθηκαν κατά 8,8% τα φάουλ, 14,7% οι κίτρινες, 6,4% οι κόκκινες, 19,3% οι διαμαρτυρίες, 43% το «θέατρο» στα πέναλτι.

Αντίθετα αυξήθηκαν κατά 4,3% τα πέναλτι που καταλογίστηκαν και ο χρόνος του ματς κατά 43 δευτερόλεπτα.

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, είχαμε 20 αναθεωρήσεις σε 64 ματς. Δηλαδή αλλαγή απόφασης με VAR σε ένα ανά τρία ματς.

Σε όλα τα δοκιμαστικά της εφαρμογής σε όλες της χώρες, το VAR αύξησε την ακρίβεια των αποφάσεων στο 99% και αύξησε το χρόνο στο 1% της διαρκείας του ματς.

Στο τέλος της παρουσίασης, ο υπεύθυνος εκπαίδευσης, Μιχάλης Κουκουλάκης έδειξε συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης VAR από το πρόσφατο Μουντιάλ στη Ρωσία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση