HomeHL-CultureΑπίστευτο: Έφτιαξαν το άρωμα που φορούσε η Κλεοπάτρα

Απίστευτο: Έφτιαξαν το άρωμα που φορούσε η Κλεοπάτρα

Εντόπισαν κέντρο αρωμάτων στην Αίγυπτο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλοί ιστορικοί προσπάθησαν να προσδιορίσουν τα κάλλη της Κλεοπάτρας. Σήμερα άλλοι επιστήμονες προστίθενται σε αυτό το κυνήγι της ομορφιάς για να δημιουργήσουν το άρωμά της.

Και βεβαιώνουν ότι κατόρθωσαν να συνθέσουν το Chanel No 5 του αρχαίου κόσμου. Εδώ και μία δεκαετία αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Χαβάης που έκαναν τις έρευνές τους στην περιοχή βόρεια του Καΐρου, Τελ ελ Τιμάι, στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θμουίς, εντόπισαν το κέντρο της αρωματοποίας της εποχής του 4500 π.Χ. με τα πιο επιτυχημένα αρώματα – βάσει επιγραφών – τα αποκαλουμενα Mendesian και Metopian.

Μάλιστα ένας από την ομάδα των αρχαιολόγων, ο Ρόμπερτ Λίτμαν, δηλώνει στο ταξιδιωτικό περιοδικό Atlas Obscura ότι το 2012 ανακάλυψαν ένα εργαστήριο αρωμάτων που χρησιμοποιούσε ένα έμπορος τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Ανάμεσα στα ευρήματα αποκαλύφθηκαν και κάποια μικρά γυάλινα φιαλίδια μέσα στα οποία υπήρχε ακόμη ένα κατάλοιπο οργανικής ύλης.

Τα ευρήματα της ανάλυσης τα παρέλαβαν ειδικοί στην αιγυπτιακή αρωματοποιία και μέσα από τις πηγές των αρχαίων ελληνικών κειμένων έκαναν αναπαραγωγή της αρωματικής μεθόδου.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση