HomeΚΡΗΤΗΤο προφίλ των ξένων τουριστών στην Κρήτη

Το προφίλ των ξένων τουριστών στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά και ενδιαφέροντα, διαφωτιστικά ως προς το προφίλ των επισκεπτών στοιχεία περιλαμβάνονται στην έρευνα για την ως τώρα πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου που πραγματοποιήθηκε από τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού. Και συγκεκριμένα από το Μεσογειακό Αγροτικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στην αξιολόγηση-«ακτινογραφία» του προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα που επιλέγει να κάνει διακοπές στα Χανιά, στην αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.

Οι τιμές

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος τουρίστας που προτιμά το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό για τις διακοπές του στην αρχή της τουριστικής περιόδου θεωρεί τις τιμές κανονικές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ η σχέση τιμής ως προς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων είναι πολύ καλή. Επίσης, ο μέσος τουρίστας είναι υψηλού εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου, ενώ προτιμά τις οικογενειακές διακοπές διάρκειας 8 ημερών. Το κλίμα και η φυσική ομορφιά του τόπου συνεχίζουν να αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού του, αντλώντας πληροφορίες για τον τόπο διακοπών από το οικογενειακό του και φιλικό περιβάλλον αλλά και από το διαδίκτυο.

Υπηρεσίες

Ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέρουν το τουριστικό κατάλυμα, οι ταβέρνες καθώς και οι καφετέριες. Έχει βελτιώσει την εικόνα του σχετικά με την καθαριότητα στην πόλη και στις παραλίες, αλλά και για τα μεταφορικά μέσα. Συνεχίζει όμως να νιώθει σχετικά ανασφαλής για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση.

Προϊόντα

Σχετικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ο αλλοδαπός τουρίστας προτιμά να αγοράζει περισσότερο ελαιόλαδο, μέλι, τυριά, αλλά και κρασί. Περίπου τέσσερις στους δέκα επισκέπτες θα ενδιαφερόντουσαν για μοναστηριακό/αρχαιολογικό αλλά και για φυσιολατρικό τουρισμό. Τοπία τα οποία είναι πρώτα στη λίστα των τουριστών για επίσκεψη είναι διάφορα μουσεία, παραλίες, όπως αυτές στ Ελαφονήσι, Μπάλο και Φαλάσαρνα, αλλά και το φαράγγι της Σαμαριάς.

Μετακινήσεις

Αναφορικά με τις μετακινήσεις του, ο αλλοδαπός τουρίστας χρησιμοποιεί κυρίως το λεωφορείο, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που προτιμούν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα/δίκυκλα, καθώς και τα ταξί για τις διάφορες περιηγήσεις. Εκτός από τα έξοδα που έχουν κάνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, οκτώ στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και καφετέριες, ενώ μόλις ένας στους δέκα ενδιαφέρεται να δαπανήσει κάποια χρήματα για τη νυχτερινή του διασκέδαση.

Αφίξεις

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων για την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2014, καταγράφεται αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 13% φτάνοντας τις 180 χιλιάδες αφίξεις, με τους μισούς περίπου να προέρχονται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, ποσοστό το οποίο όμως είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα πρόσφατα προηγούμενα έτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν τη Ryanair, η οποία έκανε δυναμική εμφάνιση την περυσινή περίοδο και της οποίας το 88% των επιβατών προέρχεται από μη σκανδιναβικές χώρες, αλλάζοντας έτσι το μίγμα των τουριστών που επιλέγει το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό.

Αύξηση και στο Ηράκλειο

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Μάιος 2014) παρατηρούμε ότι υπάρχει περίπου αντίστοιχη αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 11%, φτάνοντας τις 440 χιλιάδες. Στο Ηράκλειο, το 68% των συνολικών διεθνών αφίξεων προέρχεται από τη Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία, με τους τελευταίους όμως να παρουσιάζουν μικρότερη αύξηση σε σχέση με τις άλλες κύριες εθνικότητες. Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνικότητες που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, σημαντικές είναι οι μειώσεις των αφίξεων των Ουκρανών και Ισραηλινών, οι οποίοι την προηγούμενη χρονιά είχαν καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση, όπως και οι Ρώσοι.

Κατακόρυφη μείωση αφίξεων με κρουαζιερόπλοια στη Σούδα

Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι η ραγδαία μείωση των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Σούδας κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που πρέπει να προκαλέσει την αφύπνιση, κινητοποίηση και εγρήγορση των αρμόδιων φορέων, ούτως ώστε να μη χαθεί αυτός ο εναλλακτικός τουρισμός της κρουαζιέρας, ο οποίος μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει στην οικονομία των Χανίων.

Την ομάδα συγγραφής και ανάλυσης της έρευνας απαρτίζουν οι δρ Γεώργιος Μπαουράκης (διευθυντής ΜΑΙΧ), Γεώργιος Αγγελάκης (ερευνητής ΜΑΙΧ), καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Nantes School of Management) και Περικλής Δράκος (ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης).
neakrit.gr, Μπάμπης Σαββίδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση