Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες για την πυροσβεστική στα δύο πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν χθες στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, στο Νέο Μύρτος της Ιεράπετρας η φωτιά που ξέσπασε στις 4:40 το μεσημέρι τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Στο σημείο επιχείρησαν 14 οχήματα με 32 υπαλλήλους ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο της πυροσβεστικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες οι φλόγες είχαν κάνει… στάχτη 100 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης καθώς και κάποια θερμοκήπια.

Σε μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο

Σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στα Λευκόγεια του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 χθες το απόγευμα και στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής (15 οχήματα με 34 υπάλληλοι ενώ σηκώθηκε και ελικόπτερο).

Οι πυροσβέστες έμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κι έδιναν… μάχη με τις φλόγες ώστε να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο ωστόσο οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχόμενες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Πάντως, οι πληροφορίες του cretapost αναφέρουν πως στο Ρέθυμνο η φωτιά έχει κάνει στάχτη 50 στρέμματα γεωργικής γης και 130 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στην Κρήτη

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν και σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος για να σημειωθεί πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης βρίσκονται στο… κίτρινο (επίπεδο 4 επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιά) με την πυροσβεστική και τους αρμόδιους φορείς να έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

xarths

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των νομών της Κρήτης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαφήμιση
Διαφήμιση