HomeΚΡΗΤΗΕπέτειος Μνήμης των Πεσόντων Αγωνιστών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στο Τραχήλι Βοριζίων

Επέτειος Μνήμης των Πεσόντων Αγωνιστών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στο Τραχήλι Βοριζίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στο Τραχήλι Βοριζίων του Δήμου Φαιστού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη θέση που δόθηκε η ομώνυμη μάχη.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα στο Τραχήλι των μαρτυρικών Βοριζίων, όλους εκείνους τους αγωνιστές, που με τις πράξεις και τον ηρωισμό τους, θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Αυτοί οι αφανείς ήρωες της Πατρίδας μας αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν σύμβολα Θάρρους, Αυτοθυσίας και Αυταπάρνησης».

 Πριν από 76 χρόνια, τον Αύγουστο του 1943, δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη των ανταρτών της εθνικής αντίστασης με τους Γερμανούς στο Τραχήλι. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, 180 θαρραλέοι αντάρτες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε 2000 στρατιώτες των Γερμανικών δυνάμεων.

Οι απώλειες για τους Γερμανούς ήταν 58 νεκροί και αρκετοί τραυματίες, ενώ από τους αντάρτες επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες. Οι δύο από τους επτά νεκρούς ήταν από τη Λοχριά.

Λίγο αργότερα πιάστηκαν όμηροι άλλοι δύο Λοχριανοί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Αγιάς Χανίων και στη συνέχεια στα στρατόπεδα της Γιουγκοσλαβίας, όπου έχασαν τη ζωή τους.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση