HomeHL-CultureΒρέθηκε το νησί της Κίρκης;

Βρέθηκε το νησί της Κίρκης;

Tι εντόπισαν Ιταλοί αρχαιολόγοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια σπηλιά σε νησί στην κεντρική Ιταλία εκεί όπου σύμφωνα με την Ομήρου Οδύσσεια ζούσε η Κίρκη, φέρεται ότι εντόπισαν Ιταλοί αρχαιολόγοι.

Πρόκειται για το νησί Τόρε Πάολα, το οποίο ο Όμηρος το ονομάζει Αιαία, όπου οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη σπηλιά μήκους περίπου 30 μέτρων και φέρεται να είχε την οικία της η μάγισσα Κίρκη η οποία μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση.
2
Οι σπηλαιολόγοι εισήλθαν στην καρσική ρωγμή που εντόπισαν στους πρόποδες του ακρωτηρίου της Κίρκης στην Τόρε Πάολα και ανακάλυψαν τη σπηλιά όπου υποθέτουν ότι προσάραξε το πλοίο του Οδυσσέα.

Σύμφωνα με την «Οδύσσεια» ο ήρωας του Ομήρου εισήλθε στη σπηλιά αυτή στη λίμνη Πάολα με το πλοίο του και στη συνέχεια πλανεύτηκε από την Κίρκη κι έμεινε κοντά της για έναν χρόνο.
3
Το λάξεμα στον βράχο αντιστοιχεί με την περιγραφή και τις γεωγραφικές αναφορές της αφήγησης του Ομήρου. Και ως απόδειξη υπάρχει και ένας Χάρτης του όρους Κίρκης και της περιφέρειας του Σ. Φελίτσε, που δημιουργήθηκε από τον Τζιοβάνι Μπατίστα Τσιπριάνι το 1830, όπου η σχισμή περιγράφεται ως «δύο σπηλιές η μία πάνω στην άλλη» και λέγεται ότι » τα πλοία εισέρχονται στη θάλασσα «.

https://www.youtube.com/watch?v=L7qwcHwLCQE

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η Κίρκη είναι περισσότερο γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, όπου περιγράφεται να ζει σε ένα μέγαρο στη μέση ενός ξέφωτου, σε ένα πυκνό δάσος, και να υφαίνει σε έναν τεράστιο αργαλειό. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Οδυσσέα, τριγύρω υπήρχαν λιοντάρια και λύκοι, φαρμακωμένα θύματα της μαγείας της, που δεν ήταν επικίνδυνα για όσους επισκέπτονταν το μέρος. Εκεί έφθασαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κατά την περιπλάνησή τους.

Πηγή: greenme.it