HomeΚΟΣΜΟΣΗ νέα λιμουζίνα του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη

Η νέα λιμουζίνα του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη

Κοστίζει 258.850 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα λιμουζίνα απέκτησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, αφού η προηγούμενη είχε ήδη κάνει 200.000 χιλιόμετρα. Η νέα προεδρική λιμουζίνα κόστισε στο κυπριακό δημόσιο 258.000 ευρώ, ενώ η προηγούμενη που είχε αγοραστεί το 2010 είχε κοστίσει 291.000 ευρώ.

Το κόστος του προεδρικού οχήματος έγινε θέμα και στην Βουλή, αφού κατετέθη ερώτηση από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

Όπως απάντησε η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνικών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδου, το κόστος της προεδρικής λιμουζίνας που αγοράστηκε για τις ανάγκες της μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέρχεται στις €258.850, πλέον Φ.Π.Α. Σημειώνεται ότι στο ποσό περιλαμβάνεται και η προμήθεια τεσσάρων  επιπλέον τροχών (ζάντα, ελαστικό, αισθητήρες πίεσης), ιδίου τύπου και διαστάσεων με τους τροχούς του οχήματος.

Πιο φθηνή από την προηγούμενη λιμουζίνα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, το κόστος αγοράς του προηγούμενου θωρακισμένου οχήματος (η αγορά έγινε 2010 και δεν περιελάμβανε τους 4 επιπλέον τροχούς) ήταν €291.000, πλέον Φ.Π.Α. ]

Στην απάντηση της η αρμόδια Υπουργός αναφέρει πως, με βάση τη συμφωνία για την προμήθεια του καινούριου θωρακισμένου οχήματος, το κόστος συντήρησης για έξι χρόνια ανέρχεται σε €36.000, πλέον Φ.Π.Α.  Το πιο πάνω ποσό περιλαμβάνει τόσο τις εργασίες προληπτικής συντήρησης όσο και διορθωτικής συντήρησης (διερεύνηση και αποκατάσταση βλαβών), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή και με όλα τα ανταλλακτικά/εξαρτήματα που απαιτούνται για τις εν λόγω εργασίες, εξαιρουμένων των ελαστικών. Όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμων, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του οχήματος, η μεικτή κατανάλωση ανέρχεται σε 14,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Σχετικά με την παλιά προεδρική λιμουζίνα, η Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι, το κόστος συντήρησης της τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιρουμένων των ελαστικών ανήλθε στις €138.654. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το κόστος για τις εργασίες συντήρησης, καθώς και τις επιδιορθώσεις του αμαξώματος λόγω ατυχημάτων. Σε σχέση με το κόστος καυσίμων, τα τελευταία πέντε  χρόνια δαπανήθηκε το συνολικό ποσό των €28.038,73. Το προηγούμενο όχημα που χρησιμοποιείτο για τη μετακίνηση του Προέδρου έχει διανύσει συνολικά 200,000 χιλιόμετρα, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η παλιά προεδρική λιμουζίνα, θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά επισήμων και αρχηγών κρατών που επισκέπτονται την Κύπρο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση