HomeHL-9Μέχρι το τέλος Αυγούστου τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος Αυγούστου τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Τέλος Σεπτέμβρη η πρώτη δόση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα τέλη Αυγούστου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2019 με τον φόρο που αναγράφεται να είναι μεσοσταθμικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 22% ή συνολικά κατά 465 εκατ. ευρώ.

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα κλείσει από σήμερα στις 11 το πρωί και μέχρι τις 31 Αυγούστου η εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 έτους 2019. Επίσης η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων 2020 δεν θα είναι διαθέσιμη στις 16 Αυγούστου και στο διάστημα από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Στην περίπτωση συζύγων και εφόσον ο καθένας έχει ποσοστά επί ακίνητης περιουσίας, το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται χωριστά για κάθε σύζυγο.

Μάλιστα αν κάποιος σύζυγος δεν έχει ακόμη κωδικούς εισαγωγής στο σύστημα ΤAXISnet θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία έκδοσης κλειδάριθμου ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο εκκαθαριστικό του σημείωμα και στην ταυτότητα πληρωμής του φόρου.

Ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκτός και εάν η Εφορία προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου που έχει ο φορολογούμενος και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί. Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκπτωση φόρου. Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών.

cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση