Μπορεί στην πυρκαγιά της Εύβοιας να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο και να είναι όπως λένε οι πυροσβέστες οριοθετημένη όμως οι αναζωπυρώσεις και η διερεύνηση των αιτιών κρατούν τις δυνάμεις σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Οι ενέργειες και οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στρέφονται στη λογική του εμπρησμού καθώς δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για το πώς μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά στις 3 τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.

Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν στοιχεία που δείχνουν τρείς διαφορετικές εστίες συγκλίνουν σε αυτή την εκδοχή, κάτι που αφήνει και ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Για το λόγο αυτό κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής παίρνουν καταθέσεις από δεκάδες άτομα (μέχρι χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει τα 30) σε μια προσπάθεια να συνθέσουν το παζλ και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Ένα σενάριο που παίζει δυνατά και εξετάζεται αφορά στις κινήσεις ενός αυτοκινήτου εκείνη την ώρα στον συγκεκριμένο δρόμο στο οποίο επέβαιναν πιθανότατα δύο άτομα και φαίνεται να βάζει φωτιά σε τρία διαφορετικά σημεία που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 200 μέτρα. Από τις περίπου 30 καταθέσεις, οι πυροσβέστες έχουν απομονώσει τρεις και στις οποίες τα άτομα που κλήθηκαν να τις δώσουν έχουν μπει στο μικροσκόπιο έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν. Η πρώτη αφορά στον περσινό εμπρηστή της Εύβοιας, έναν 33χρονο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος συνελήφθη στις 26 του περασμένου Αυγούστου, προφυλακίστηκε και αν και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Ο σύγχρονος «Νερωνας» της Ευβοιας πέρυσι από τις 2 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου είχε βάλει εννέα πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, του Σταυρού, του Κοντοδεσπότι και του Μακρυμάλλη. Τα κίνητρα του, δεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα αλλά ψυχολογικά προβλήματα του 33χρονου που όπως είπε έβαζε φωτιές για να τιμωρήσει τους συγχωριανούς του.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν σε δύο κατοίκους της περιοχής που αν και έπεσαν σε κάποιες αντιφάσεις εντούτοις παρουσίασαν άλλοθι.

Να σημειωθεί ότι αυτήν την ώρα για την φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν  382  πυροσβέστες με 98 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να συνδράμουν και από αέρος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση