Ολονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη φωτιά στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα τέσσερα χωριά που κινδύνεψαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαψαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας κατ’ αρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

ÐõñïóâÝóôåò ðñïóðáèïýí áñãÜ ôï âñÜäõ íá ðåñéïñßóïõí ôçí ìåãÜëç ðõñêáãéÜ ðïõ êáôáêáßåé áðü ôéò 3 ôá ÷áñÜìáôá ôçò Ôñßôçò 13 Áõãïýóôïõ 2019, ôçí ðåñéï÷Þ Ìåóóáðßùí-Äßñöõïò. Ç ðõñêáãéÜ Ý÷åé ôñßá ìÝôùðá ôá ïðïßá åêôåßíïíôáé óôá 11,5 ÷éëéüìåôñá.

Δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια

Οι πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ζημιές εξωτερικά σε ορισμένα. Ωστόσο, έχουν καεί αυτοκίνητα. Αυτή την ώρα (10 π.μ.), σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία, και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

ÐÕÑÊÁÃÉÁ ÅÕÂÏÉÁ-ÓÕÍÅ×ÉÆÅÔÁÉ ÃÉÁ 2Ç ÌÅÑÁ Ç ÐÑÏÓÐÁÈÅÉÁ ÊÁÔÁÓÂÅÓÇÓ // ÌÏÍÇ ÌÁÊÑÕÌÁËËÇ ÊÁÌÌÅÍÏ ÄÁÓÏÓ  (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Δυστυχώς όμως η Ελλάδα έχασε μεγάλο μέρος του παρθένου πευκοδάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, αφού η πύρινη λαίλαπα κυριολεκτικά άφησε μόνο στάχτη στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη φωτιά στην Εύβοια -που εξακολουθεί να μαίνεται λόγω αναζωπυρώσεων- μέχρι στιγμής «δεν είχαμε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό που να οφείλεται στην πυρκαγιά στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες, στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών».

Τραυματίστηκε ένας εθελοντής πυροσβέστης

Στη φωτιά στην Εύβοια ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης. Ο άτυχος άνδρας έχει εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια. Αρχικά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ομως, από εκεί κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΚΑΤ, προκειμένου να αξιολογηθούν τα εγκαύματά του. Ο αδελφός του, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, ανέφερε: «Ήταν με τη μηχανή και είχε μπει μέσα στις φλόγες, περικυκλώθηκε. Είχε εγκαύματα στα χέρια, στα πόδια, λίγο στον λαιμό και το πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Οι γιατροί του είπαν ότι θα τον κρατήσουν δύο μέρες μήπως του κάνουν εγχείριση, σαν πλαστική. Θέλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες που του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες».

ÐÕÑÊÁÃÉÁ ÅÕÂÏÉÁ-ÓÕÍÅ×ÉÆÅÔÁÉ ÃÉÁ 2Ç ÌÅÑÁ Ç ÐÑÏÓÐÁÈÅÉÁ ÊÁÔÁÓÂÅÓÇÓ // ÌÏÍÇ ÌÁÊÑÕÌÁËËÇ ÊÁÌÌÅÍÁ ÁÕÔÏÊÉÍÇÔÁ(EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Πυροσβεστική για τη φωτιά στην Εύβοια: Υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 2 του στρατού) και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛ.ΑΣ. και ένα του Πυροσβεστικού Σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία, που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία, που επίσης είχε ανταποκριθεί, τελικά δεν έστειλε αεροσκάφη, καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Νωρίς το πρωί βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και ενημέρωσε για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε 4 μέτωπα

Για αναζωπυρώσεις στη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας που ανησυχούν τις δυνάμεις πυρόσβεσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

«Στην κεντρική Εύβοια η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε έντονο ανάγλυφο και πυκνή φυτοκάλυψη. Το κομμάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ανάμεσα σε Πλατανιά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, εκεί υπάρχει και πυκνή φυτοκάλυψη», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και σήμερα η Πυροσβεστική αλλά και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές θα δώσουν τη μάχη τους. Ευελπιστούμε ότι με την παροχή και τη συνδρομή από αέρος των εναερίων μέσων με επτά αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, τα δύο από αυτά του Ελληνικού Στρατού, και δύο συντονιστικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και κυρίως εκεί που υπάρχει το έντονο ανάγλυφο προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τα όρια που έχει μέχρι στιγμής βρεθεί και αποτυπώνεται… Ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το απόγευμα θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση