HomeHL-EconomyWSJ: Το Χρηματιστήριο έχει βάλει πλώρη για ρεκόρ 20ετίας

WSJ: Το Χρηματιστήριο έχει βάλει πλώρη για ρεκόρ 20ετίας

Οι επενδυτές εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σε πορεία για να καταγράψει την καλύτερη χρονιά του τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει τα μέτρα λιτότητας και να αναβιώσει τη φορτωμένη με χρέος οικονομία, γράφει η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 35% από τα τέλη του 2018- κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. «Το ράλι ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αντικατασταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επενδυτές τώρα προσδοκούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, για μείωση φόρων και περιορισμό της γραφειοκρατίας για επενδυτικά πρότζεκτ ώστε, να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη», συνεχίζει η Wall Streeet Journal.

«Υπήρξε ένα σημείο καμπής για την επενδυτική αντίληψη», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Τζουζέπε ντι Μίνο της Amber Capital. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν, πέρα από το τι λένε ότι θα κάνουν», συμπλήρωσε. «Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές – τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι – έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», σχολίασε Ιωάννης Κοκκόρης του Queen Mary University, στο Λονδίνο.

Το Χρηματιστήριο παραμένει 84% κάτω από τα επίπεδα του 2007

Ομως, την ίδια ώρα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου παραμένει 84% χαμηλότερα από το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2007, προ της κρίσης, όπως και ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25%.

«Οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν δυσοίωνες, καθώς το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και οι φορολογικοί συντελεστές προκαλούν ασφυξία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η γραφειοκρατία και το αργό δικαστικό σύστημα επί χρόνια λειτουργούν αποτρεπτικά για τις ξένες επενδύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία έχει κάνει πολλούς επενδυτές να υποθέτουν ότι τα χειρότερα της κρίσης ίσως έχουν περάσει. «Το 2019 ξεκίνησε πολύ καλύτερα και πιστεύω ότι έχουν γίνει πολύ διαφορετικές προσαρμογές τα τελευταία 10 χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ευκαιρία της χώρας για ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τιμ Ούμπεργκερ της East Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια 3,8 δισ. ευρώ και είπε ότι η εταιρεία του επενδύει σε ελληνικές τράπεζες, χωρίς να αναφερθεί σε ποιες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση