HomeHL-9Τα χρέη πνίγουν την Creta Farms και αποθαρρύνουν τους επενδυτές

Τα χρέη πνίγουν την Creta Farms και αποθαρρύνουν τους επενδυτές

Τι φοβίζει τους επενδυτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε οριακό σημείο, χωρίς κεφάλαιο κίνησης, με αρνητικά ιδία κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, υπέρογκα χρέη πάνω από 170 εκατ. ευρώ, και με έναν ορίζοντα περιορισμένο αν δεν βρεθούν άμεσα 5-7 εκατ. ευρώ και επενδυτής ο οποίος θα κληθεί να ρίξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για να γυρίσει το «μαγαζί” βρίσκεται η Creta Farms. Σε αυτή τη δύσκολη άσκηση προστίθεται η άρνηση των βασικών μετόχων της να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους όπως ζητούν οι Τράπεζες, τα χρέη προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η μισθοδοσία σε μια εταιρεία που υπολειτουργεί, ανέφεραν στο Capital.gr πηγές της αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προσφυγή στον Πτωχευτικό Κώδικα αποτελεί μονόδρομο για πολλούς λόγους. Αφ ενός για να κλειδώσουν τα «κουρέματα» σε Τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο και αφ ετέρου για να αποφύγει ο επενδυτής που θα αναλάβει τη διάσωση της τα ποινικά που προκύπτουν από τα χρέη π.χ. προς το Δημόσιο.

Όμως η διάσωση μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία θεωρείται η πιο ασφαλής λύση, απαιτεί χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει, χρήμα το οποίο επίσης δεν υπάρχει ενώ το «κοντέρ” μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της απόφασης θα συνεχίσει να γράφει υποχρεώσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Αυτή τη στιγμή η αλλαντοβιομηχανία έχει ανάγκη 5-7 εκατ. ευρώ για να παραμείνουν σε λειτουργία οι μηχανές της και να συνεχίσει την τροφοδοσία της αγοράς. Χρήματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν οι Τράπεζες, τη στιγμή που οι Αφοί Δομαζάκη έχουν αρνηθεί να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους.

Τι φοβίζει τους επενδυτές

Η EY έχει αποστείλει ήδη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές που υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας το πληροφοριακό δελτίο (teaser) με τα βασικά νούμερα της αλλαντοβιομηχανίας και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού πώλησής της. Ωστόσο αυτό το teaser, αν και δίνει τη γενική εικόνα της κατάστασης, δεν απαντά σε βασικά θέματα, ανέφεραν στο Capital.gr επενδυτές που το έχουν λάβει. Μεταξύ των θεμάτων που δεν απαντώνται είναι τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι της αλλαντοβιομηχανίας με τις μετοχές τους, τι θα γίνει με τα χρέη προς το Δημόσιο, πως θα εξασφαλιστεί, χωρίς προβλήματα, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αλλά και τι θα γίνει με το προσωπικό της. Ας δούμε τα προβλήματα.

Αφοί Δομαζάκη: Οι κ.κ. Μάνος και Τάκης Δομαζάκης μπορεί να έχουν κόψει κάθε διπλωματική επαφή μεταξύ τους, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται να έχουν «κοινό» μέτωπο έναντι των Τραπεζών. Και οι δύο αρνούνται να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους. Αν και η συγκεκριμένη ρήτρα δεν υπήρχε στο MoU που υπέγραψαν και εμφανίσθηκε στο προσκήνιο ως απαίτηση τις τελευταίες ημέρες, η άρνησή τους να συναινέσουν στην ενεχυρίαση των μετοχών τους θέτει εν αμφιβόλω την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Και αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει αν θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασής που θα φέρει ο επενδυτής και βάσει της οποίας, θεωρείται μάλλον βέβαιο, ότι δεν θα τους περιλαμβάνει στην εικόνα.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση