HomeHL-9Η Παναγία Γκουβερνιώτισσα

Η Παναγία Γκουβερνιώτισσα

Από τα μεγάλα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τα μεγάλα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου στην Ανατολική Κρήτη είναι και η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας που βρίσκεται στις Ποταμιές του δήμου Χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το βυζαντινό μοναστήρι που ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια «φοράει» τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν κάθε χρόνο να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της και να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές τελετουργίες που γίνονται με βαθιά κατάνυξη.

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής, θα τελεστεί Εσπερινός, στις 19:00.

Στην συνέχεια, θα ψαλλούν τα εγκώμια της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει περιφορά επιταφίου, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας , θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Και τις δύο ημέρες, οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, να επισκεφθούν την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, την Λαογραφική Γωνιά, την έκθεση φωτογραφίας, και την έκθεση Ταμάτων που βρίσκονται στα κτίρια της Μονής.

Μαντινάδες

Στο ιστορικό μοναστήρι θα αναβιώσει για δεύτερη χρονιά το έθιμο της ζαχαρωτής μαντινάδας.

Γυναίκες – εθελόντριες από τις Ποταμιές και την ευρύτερη περιοχή, ετοίμασαν ζαχαρωτές μαντινάδες με την αυθεντική συνταγή (με το σχεδόν… εξαφανισμένο σήμερα «δραγάντι» – φυσικό προϊόν που χρησιμοποιούνταν, παλαιότερα, στην ζαχαροπλαστική).


Οι ζαχαρωτές μαντινάδες θα είναι στη διάθεση των προσκυνητών , δίνοντας «χρώμα» και… γλυκιά γεύση στην γιορτή.

Υπενθυμίζουμε πως στο μοναστηριακό συγκρότημα λειτουργεί Εργαστήριο Αγιογραφίας και Αναψυκτήριο τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση