HomeHL-9Πρόεδρος στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας και διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Γαμπρίτσος

Πρόεδρος στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας και διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Γαμπρίτσος

Τι θα αλλάξουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κύβος ερρίφθη. Πριν από λίγο η κυβέρνηση με μια λιτή ανακοίνωση επισημοποίησε ότι θα προτείνει ως υποψηφίους για τις δύο κορυφαίες θέσεις της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα ως πρόεδρο και τον Γιώργο Γαμπρίτσο ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Οι δυο τους θα αναλάβουν τη μεγάλη πρόκληση όχι μόνον της αναγκαίας αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά κυρίως της ανάκτησης της αξιοπιστίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία έχει πληγεί όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Το στοίχημα των Κ. Ζούλα και Γ. Γαμπρίτσου δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς η ΕΡΤ, εκτός από τις γνωστές παθογένειες του Δημοσίου και το νοσηρό συνδικαλισμό, έχει χάσει τα τελευταία χρόνια πλήρως τον προσανατολισμό της.

Η ΕΡΤ1 χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για εκπομπές που διακρίθηκαν μόνον για την εξόφθαλμη προπαγάνδα τους, ενώ η ΕΡΤ2 μετεβλήθη σε ένα συμπλήρωμα των προγραμμάτων που δεν χωρούσαν στο πρώτο κανάλι, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος της.

Επιπλέον, η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στο ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσέλκυση στελεχών από την ελεύθερη αγορά. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η ΕΡΤ επί της ουσίας έχει να ανανεώσει το προσωπικό της από το 2004.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους περίπου 2.200 εργαζομένους που εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ περισσότεροι από 1.000 δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο και είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέραν όμως και της αναγκαίας αναδιάρθρωσης στη λειτουργία της και της ανανέωσης του γηρασμένου προσωπικού της, εξίσου αναγκαία είναι και η τεχνολογική αναβάθμιση της ΕΡΤ.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η δημόσια τηλεόραση είναι ο μόνος τηλεοπτικός φορέας στη χώρα μας που εξακολουθεί και χρησιμοποιεί κασέτες και οφείλει, πλέον, να μπει στη νέα ψηφιακή εποχή των νέων μέσων, προς την οποία έχουν γίνει μόνο μικρά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας μπήκε στη δημοσιογραφία το 1988, σε ηλικία 19 ετών, περνώντας από τον Αθήνα 9,84, την Καθημερινή, τον ΑΝΤ1 και τα τελευταία χρόνια τον ΣΚΑΪ, πριν αναλάβει από το 2017 επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΝΔ.

Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Κωνσταντίνος Ζούλας μετακόμισε από την Πειραιώς στην Ηροδότου Αττικού και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται για μια ακόμη μετακόμιση, αυτή τη φορά στην Αγία Παρασκευή.

Ο Γιώργος Γαμπρίτσος επιστρέφει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μετά από 9 χρόνια, καθώς το 2010, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος (κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου) τον είχε τοποθετήσει στη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ (μέχρι τον διαχωρισμό των δύο θέσεων), ωστόσο 6 μήνες αργότερα παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, όπως είχε υποστηρίξει.

Ο κ. Γαμπρίτσιος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως μηχανικός ανάπτυξης και διευθυντικό στέλεχος στο τηλεοπτικό δίκτυο CΒS στη Νέα Υόρκη.

Είναι απόφοιτος του Ρolytechnic University of Νew Υork, με πτυχίο στην Ηλεκτρομηχανική.

Πριν αναλάβει καθήκοντα στην ΕΡΤ είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΝetΜed ΑΕ (Νova), ενώ στο παρελθόν ήταν γενικός διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του τηλεοπτικού σταθμού Μega.

Μετά το Ραδιομέγαρο ο κ. Γαμπρίτσιος βρέθηκε στη γενική διεύθυνση του ΟΤΕ TV, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2013.

Διαφήμιση
Διαφήμιση