HomeHL-SportsΤα δεδομένα των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Τα δεδομένα των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Tα παιχνίδια των εκπροσώπων μας και τι να περιμένουμε από ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Ατρόμητο και Άρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Eπιμέλεια Αντώνης Ρηγανάκος

Πολύτιμοι …Την μάχη τους στα κύπελλα Ευρώπης δίνουν αυτές τις μέρες οι πέντε εκπρόσωποι της χώρας μας, προκειμένου να διακριθούν, αλλά και να έχουν την καλύτερη δυνατή συγκομιδή.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ, Ατρόμητος και Άρης σε εκείνα του Γιουρόπα Λιγκ, ένα βήμα πριν τα πλέι οφ, τα οποία θα κρίνουν και το πόσες ομάδες θα καταφέρουν να μπουν σε όμιλο.

Αυτή τη στιγμή μοναδική ομάδα η οποία δεδομένα θα έχει παρουσία σε όμιλο είναι ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες μετά την πρόκριση επί της Βικτόρια Πλζεν έχουν εξασφαλίσει στη χειρότερη περίπτωση τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Οπότε οι άλλοι τέσσερις εκπρόσωποι μας θα δώσουν μάχη για να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκούς αγώνες μέχρι τα Χριστούγεννα, εκεί που τουλάχιστον δύο ομάδες θα πρέπει να είναι σε όμιλο, αν δεν θέλουμε να μείνουμε και άλλο πίσω στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.

Το a-sports.gr ετοίμασε για εσάς ένα αφιέρωμα στις μάχες των ελληνικών ομάδων ενόψει των επαναληπτικών αγώνων της γ’ προκριματικής φάσης σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, τις πιθανότητες πρόκρισης στα πλέι οφ, αλλά και σε τι θα πρέπει να προσδωκούν.

ΠΑΟΚ

Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο, γνώριζε εξ’ αρχής ότι ο δρόμος για το …σεντόνι δεν θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ήδη είχε τη χειρότερη δυνατή κλήρωση καθώς στο δρόμο του βρέθηκε ο Άγιαξ, ο οποίος πέρσι έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και για μερικά δευτερόλεπτα έχασε την πρόκριση στο τελικό.

Μετά το 2-2 της Τούμπας, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα πρέπει να πάει στο Άμστερνταμ την Τρίτη (13/8) για την υπέρβαση. Οι Θεσσαλονικείς για να προκριθούν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ψάχνουν είτε νίκη με οποιοδήποτε σκορ ή ισοπαλία με 3-3 και άνω. Σε διαφορετική περίπτωση θα ….υποβιβαστούν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Αν τελικά ο ΠΑΟΚ προκριθεί τότε θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού ΑΠΟΕΛ – Καραμπάγκ εκεί που οι Αζέροι έχουν προβάδισμα μετά τη νίκη τους με 2-1 στη Μεγαλόνησο. Σίγουρα όποιος και αν είναι ο αντίπαλος ο ΠΑΟΚ θα έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης.

Αν τελικά δεν τα καταφέρει στην Ολλανδία τότε ο δρόμος γίνεται πιο βατός καθώς θα παίξει για μία θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με μία εκ των Ντιναμό Βουκουρεστίου, Ντάνταλκ (1-0 υπέρ των Ρουμάνων το πρώτο ματς). Ομάδες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τρομάξουν τον σοβαρό ΠΑΟΚ.

Τι περιμένουμε: Να προκριθεί τουλάχιστον στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ως δευτεραθλητής Ελλάδος ο Ολυμπιακός γνώριζε εξ’ αρχής κάτι. Ότι αν περάσει τον αντίπαλο του στον β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε θα εξασφαλίσει τουλάχιστον την παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Πράγματι οι «ερυθρόλευκοι» απέκλεισαν την Βικτόρια Πλζεν, η οποία βρέθηκε στο διάβα τους και συνέχισαν στον γ’ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Εκεί η κλήρωση τους έφερε αντιμέτωπους με τη νέα δύναμη της Τουρκίας, την Μπασάκσεχιρ.

Οι Πειραιώτες έκαναν τη μισή δουλειά στην Πόλη με το 1-0 και πλέον καλούνται την Τρίτη (13/8) στον Πειραιά να πάρουν την πρόκριση για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα ότι προκρίνεται με οποιαδήποτε νίκη, αλλά και οποιαδήποτε ισοπαλία. Μένει εκτός αν ηττηθεί με δύο γκολ διαφορά ή με ένα αλλά με σκορ 1-2 και άνω.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς αν τελικά τα καταφέρει τότε στα πλέι οφ θα δυσκολέψουν τα πράγματα καθώς θα βρει στο δρόμο του μία εκ των Κράσνονταρ ή Πόρτο. Οι «δράκοι» έχουν το προβάδισμα μετά το 1-0 της Ρωσίας και το πιθανότερο είναι να βρεθούν για ακόμα μία φορά στο δρόμο των Πειραιωτών.

Όπως είπαμε, αν έρθει ο αποκλεισμός τότε ο Ολυμπιακός δεν θα δώσει άλλο ευρωπαϊκό παιχνίδι τον Αύγουστο καθώς έχει εξασφαλισμένο το Γιουρόπα Λιγκ. Πάντως αυτό που θέλουν στο λιμάνι είναι να προκριθούν απέναντι στην τουρκική ομάδα και να παλέψουν για πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τι περιμένουμε: Έχοντας εξασφαλισμένη παρουσία σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, περιμένουμε να διεκδικήσει παρουσία σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά θα είναι ότι καλύτερο να προκριθεί εκεί.

ΑΕΚ

Να βρεθεί για δεύτερη σερί σεζόν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης θέλει η ΑΕΚ μετά την περσινή παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια εκεί η «Ένωση» απέτυχε παταγωδώς χάνοντας και τα έξι παιχνίδια με αντιπάλους την Μπάγερν, την Μπενφίκα και τον Άγιαξ.

Οι «κιτρινόμαυροι» ως τρίτοι στο περσινό πρωτάθλημα ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους πορεία στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο την Κραϊόβα και ήδη από την Πέμπτη (8/8) έκαναν αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στα πλέι οφ με τη νίκη 2-0 στη Ρουμανία.

Πλέον η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, μοιάζει διαδικαστικού χαρακτήρα καθώς η «Ένωση» θα πρέπει να …αυτοκτονήσει για να μην βρεθεί ένα βήμα πριν τους ομίλους. Εκεί θα αντιμετωπίσει το νικητή από το Σπάρτα Πράγας – Τραμπζονσπόρ με τους Τούρκους να έχουν ελαφρύ προβάδισμα μετά το 2-2 του πρώτου αγώνα στη Τσεχία.

Σίγουρα όποια ομάδα και να βρεθεί στο δρόμο της ΑΕΚ στα πλέι οφ, οι πιθανότητες πρόκρισης θα είναι 50-50, όμως η ελληνική ομάδα θα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρεθεί σε όμιλο καθώς είναι μία από τις ομάδες που …υπολογίζουμε για να συνεχίσει στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.

Τι περιμένουμε: Λογικά έχει προκριθεί στα πλέι οφ και περιμένουμε να βρεθεί σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Έχοντας ξεκινήσει από τον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, ο Ατρόμητος γνωρίζει ότι το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι για να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Πέρσι τέτοιες μέρες είχε ήδη αποχαιρετήσει την Ευρώπη με τον αποκλεισμό-σοκ από την Ντιναμό Μπρεστ, δεχόμενος το γκολ του αποκλεισμού κυριολεκτικά στη τελευταία φάση της ρεβάνς στο Περιστέρι.

Ξεκίνησε τους αγώνες του με αντίπαλο την Ντουνάισκα Στρέντα από την Σλοβακία, την οποία και απέκλεισε με δύο νίκες, ενώ την Πέμπτη (8/8) έδωσε το πρώτο του ματς για τον γ’ προκριματικό με αντίπαλο την Λέγκια στη Πολωνία, αποσπώντας λευκή ισοπαλία.

Στη ρεβάνς την Τετάρτη (14/8) στη Δυτική Αττική έχει ένα μικρό προβάδισμα, όμως θα πρέπει να προσέξει καθώς το 0-0 είναι πονηρό σκορ σε διπλά ματς διότι σε αναγκάζει να κυνηγήσεις γκολ και παράλληλα να μην δεχτείς. Οι Αθηναίοι περνούν στα πλέι οφ μόνο με νίκη, ενώ με ισοπαλία με γκολ και ήττα αποκλείονται.

Αν τελικά η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου προκριθεί τότε στο δρόμο της θα βρει μάλλον την Ρέιντζερς η οποία νίκησε στην έδρα της Μίντιλαντ με 4-2. Οι Σκωτσέζοι θέλουν να επιστρέψουν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μόνο αν έχουν …αυτοκτονικές τάσεις θα μείνουν εκτός.

Σίγουρα σε ένα πιθανό αντάμωμα με τους «διαμαρτυρόμενους» φαβορί δεν θα είναι ο Ατρόμητος, αλλά στο Περιστέρι δεν φοβούνται και θα επιδιώξουν να βρεθεί η ομάδα τους αυτή τη φορά σε όμιλο Γιουρόπα.

Τι περιμένουμε: Καταρχάς ως ομάδα που έχει να παίξει τρεις γύρους για να βρεθεί σε όμιλο, δεν είναι απαίτηση οι όμιλοι. Ο Ατρόμητος θα πρέπει να περάσει την Λέγκια και μετά να το παλέψει για πρόκριση σε όμιλο. Αν το καταφέρει θα μιλάμε για πολύ τεράστια επιτυχία.

ΑΡΗΣ

Στην Ευρώπη επέστρεψε μετά από οκτώ χρόνια η ομάδα του Άρη. Τότε η παρέα των Κόκε, Χαβίτο, Γκιάρο, Λαζαρίδη είχε γράψει «χρυσές σελίδες» στην ιστορία της ομάδας κυρίως με την πρόκριση επί της Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στην Ισπανία με τη νίκη 3-2.

Ο Άρης από τότε πέρασε δύσκολα χρόνια καθώς βρέθηκε μέχρι τα τάρταρα της Γ’ Εθνικής, ωστόσο με την επιστροφή του στη Σούπερ Λιγκ έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και κέρδισε ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Από τον β’ προκριματικό ξεκίνησαν οι «κίτρινοι» οι οποίοι απέκλεισαν την κυπελλούχο Κύπρου Α.Ε. Λεμεσού παρά το 0-0 του πρώτου αγώνα στο «Κλ. Βικελίδης», νικώντας στο ουδέτερο της Λάρνακας με 1-0.

Στον γ’ προκριματικό γύρο οι Θεσσαλονικείς κληρώθηκαν με την Μόλντε και την Πέμπτη (8/8) πέρασαν ένα εφιαλτικό βράδυ στα νορβηγικά φιόρδ γνωρίζοντας την ήττα με 3-0. Κάτι που κάνει απίστευτα δύσκολο το έργο της ρεβάνς την Πέμπτη (15/8) με την ομάδα του Παντελίδη να ψάχνει νίκη με σκορ 4-0 και άνω, αν θέλει να προκριθεί στα πλέι οφ.

Το έργο της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι απίστευτα δύσκολο, αλλά αν τελικά καταφέρει να κάνει το θαύμα τότε θα βρει στο δρόμο της μία εκ των Παρτιζάν ή Μαλάτιασπορ, με τους Σέρβους να κερδίζουν στο πρώτο ματς στην έδρα τους με 3-1. Βέβαια στο «κίτρινο» στρατόπεδο δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να σκεφτούν για τέτοια πράγματα, όταν έχουν να ανέβουν ένα βουνό απέναντι στη πρωτοπόρο της Νορβηγίας.

Τι περιμένουμε: Βασικά να παλέψει το ματς με την Μόλντε και να κυνηγήσει ότι καλύτερο μπορεί. Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση οτιδήποτε παραπάνω θα είναι υπέρβαση.

 Αντώνης Ρηγανάκος

Διαφήμιση
Διαφήμιση