HomeHL-EconomyΣε ελεύθερη πτώση η ζήτηση για πετρέλαιο εντός του 2019

Σε ελεύθερη πτώση η ζήτηση για πετρέλαιο εντός του 2019

Αιτία για τη σημαντική μείωση της ζήτησης είναι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 υποχώρησε η κατανάλωση πετρελαίου τους πρώτους πέντε μήνες του 2019, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Αιτία για τη σημαντική μείωση της ζήτησης είναι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η ΙΕΑ προειδοποίησε στη μηνιαία έκθεσή της πως η ζήτηση για τον «μαύρο» χρυσό θα είναι χαμηλότερη από προηγούμενες προβλέψεις ολόκληρο το 2019 και το 2020. Χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου «εύθραυστες», η διεθνής οργάνωση προειδοποίησε ότι είναι πιθανή και νέα αναθεώρηση της ζήτησης προς το χειρότερο όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή σχεδόν το μισό σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

«Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αβέβαιη: η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας εξακολουθεί να μην έχει επιλυθεί και νέοι δασμοί θα επιβληθούν τον Σεπτέμβριο», αναφέρει η διεθνής οργάνωση που συμβουλεύει 30 κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας. Αυτή την εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κατά περίπου 6%, ενώ έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 11% από την αρχή του μήνα εξαιτίας της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και της απειλής ξεσπάσματος και νομισματικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει από την 1η Σεπτεμβρίου επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Την τρέχουσα εβδομάδα η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος υποχώρησε κάτω από τα 7 γουάν ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 2008, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία ότι η Κίνα ενδέχεται να επιτρέψει τη διολίσθηση του νομίσματός της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών και να αντισταθμίσει τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας «ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό της εμπορικής δραστηριότητας και σε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο» προειδοποιεί η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της. Τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 3,2% από 3,3% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται τώρα στη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, αναζητώντας σημάδια πως το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών προτίθεται να εφαρμόσει με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα τη μείωση παραγωγής που είχε συμφωνήσει τον Ιούλιο είτε ακόμη και να συμφωνήσει νέα μείωση της παραγωγής. Τα στοιχεία για την παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και μείωση κατά 190.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019. Η χώρα που μείωσε περισσότερο την παραγωγή της τον Ιούλιο ήταν και πάλι η Σαουδική Αραβία, κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το Ιράκ την αύξησε κατά 60.000 βαρέλια. Η δε παραγωγή του Ιράν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, στα 2,23 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Βέβαια, όπως σημειώνει η ΙΕΑ στην έκθεσή της «σημαντική ποσότητα (πετρελαίου) μεταφέρεται κάτω από το ραντάρ». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη, η Κίνα εισήγαγε ιρανικό πετρέλαιο τον Ιούλιο, για δεύτερο μήνα μετά την πλήρη απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.  Σύμφωνα με τρεις εταιρείες που παρακολουθούν τις κινήσεις των δεξαμενοπλοίων, η Κίνα προμηθεύτηκε ιρανικό πετρέλαιο μεταξύ 4,4 εκατ. βαρελιών και 11 εκατ. βαρελιών τον περασμένο μήνα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υπολογίζουν πως περίπου το 50% με 70% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου καταλήγει στην Κίνα και περίπου 30% στη Συρία.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση