HomeHL-WorldΙταλία: Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση από τον Σαλβίνι

Ιταλία: Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση από τον Σαλβίνι

Σε τροχιά πολιτικής αβεβαιότητας η γειτονική χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τροχιά πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκεται η Ιταλία μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) και στην ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Με την προοπτική των πρόωρων εκλογών στον ορίζοντα, οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν για την κυβερνητική αστάθεια, όπως έδειξε η σημαντική άνοδος των επιτοκίων για τα ιταλικά ομόλογα.

Χθες το πρωί, η Λέγκα κατέθεσε στη Γερουσία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει με στόχο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές εντός του Οκτωβρίου. «Αυτοί που σπαταλούν χρόνο βλάπτουν τη χώρα και ανησυχούν μόνο για το πώς θα διατηρήσουν τα αξιώματά τους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ξενοφοβικός πολιτικός σχηματισμός.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είχε ανακοινώσει τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Στη συνέχεια, ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο μέχρι προχθές συνεργαζόμενα κόμματα. Ωστόσο, ο Κόντε δεν διαθέτει, κατά το σύνταγμα, τη δυνατότητα διάλυσης του Κοινοβουλίου και προκήρυξης εκλογών, προνόμιο που ανήκει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε διακοπές και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να συγκαλέσει το σώμα για να συζητήσει την πρόταση μομφής. Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Γερουσία θα συσκεφθούν τη Δευτέρα για να ορίσουν ημερομηνία συζήτησης της πρότασης μομφής. Εάν, όπως θεωρείται βέβαιο, υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η Ιταλία οδεύσει προς τις κάλπες με κυβέρνηση τεχνοκρατών ή με την παρούσα κυβέρνηση, ως υπηρεσιακή.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο Σαλβίνι θα ήθελε εκλογές το συντομότερο δυνατό, ώστε να εκμεταλλευθεί τη θετική για το κόμμα του δυναμική των τελευταίων μηνών. Στις ευρωεκλογές η Λέγκα εκτινάχθηκε στο 34%, αφήνοντας πολύ πίσω της το M5S, με 17%, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της δίνουν από 36% έως 38%. Με αυτά τα δεδομένα, ο Σαλβίνι ελπίζει ότι θα κατακτήσει αυτοδυναμία ή τουλάχιστον ότι θα μπορέσει να σχηματίσει έναν ιδεολογικά συνεκτικότερο συνασπισμό με το μεταφασιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ματαρέλα είναι γνωστό ότι δεν επιθυμεί εκλογές το φθινόπωρο, περίοδο κατά την οποία η χώρα του οφείλει να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, να τον συζητήσει με την Κομισιόν και να τον περάσει από το Κοινοβούλιο. Μια απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κύρος, θα είναι πιο δύσκολο, όπως εκτιμά ο Ιταλός πρόεδρος, να διεκπεραιώσει αυτό το δύσκολο έργο.

Αφορμή για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν η τελευταία ψηφοφορία που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο ιταλικό Κοινοβούλιο προ των θερινών διακοπών, όταν το M5S καταψήφισε νομοσχέδιο για τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ Τορίνου και Λιόν, την οποία υποστήριζε η Λέγκα. Ωστόσο, το επεισόδιο αυτό ήταν μόνον η αφορμή. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο εταίρων για σειρά καίριων ζητημάτων, από τον προϋπολογισμό μέχρι τη μετανάστευση, ήταν έντονες σχεδόν σε όλο το διάστημα των 14 μηνών που επιβίωσε ο εύθραυστος συνασπισμός τους. Το Μ5S ήταν ο ισχυρότερος εκ των δύο εταίρων όταν δημιουργήθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά όλα δείχνουν ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα για την επιλογή του να συνεργαστεί με την Ακροδεξιά.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση