HomeHL-WorldΚόρμπιν: Η επιβολή του Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν αντισυνταγματική

Κόρμπιν: Η επιβολή του Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν αντισυνταγματική

Σε επιστολή του εξέφρασε ανησυχία για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο Τζόνσον επιδιώκει ακριβώς αυτό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιβολή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου θα αποτελούσε «ανεπανάληπτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κατάχρηση εξουσίας» από μέρους του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έκρινε χθες Πέμπτη ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μαρκ Σέντγουιλ, ο Κόρμπιν υπογράμμισε ότι οι Εργατικοί δεν θα υποστηρίξουν ποτέ την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο Τζόνσον επιδιώκει ακριβώς αυτό, το λεγόμενο no-deal Brexit.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα The Sunday Telegraph ανέφερε ότι ο Ντόμινικ Κάμινγκς, κορυφαίος σύμβουλος του Τζόνσον, διαβεβαίωσε τους υπουργούς πως ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου εάν ηττηθεί στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων και η χώρα να αποχωρήσει ούτως ή άλλως από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ορισμένα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου μελετούν τρόπους να εμποδίσουν το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, όπως την υποβολή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης του Τζόνσον, που έχει πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, μόλις το κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του τον Σεπτέμβριο.

«Η επιβολή της [αποχώρησης] χωρίς συμφωνία παρά την απόφαση του κοινοβουλίου, και η στέρηση από τους ψηφοφόρους της επιλογής ενόψει των εκλογών στις οποίες οδεύουμε ήδη, θα αποτελούσε ανεπανάληπτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κατάχρηση εξουσίας από έναν πρωθυπουργό που δεν εξελέγη από τους πολίτες, αλλά από μικρό αριθμό μελών του Συντηρητικού Κόμματος που δεν είναι αντιπροσωπευτικός», τόνισε ο Κόρμπιν.

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για ζητήματα πολιτικής που η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να θέλει να αλλάξει πρέπει να αναβληθούν.

«Θα ήμουν επομένως ευγνώμων εάν επιβεβαιώνατε ότι, εάν το πρόκειται ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία μεσούσης προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση θα ζητήσει μια χρονικά περιορισμένη παράταση [της διαδικασίας βάσει] του Άρθρου 50 [της συνθήκης της Λισαβόνας] ώστε το εκλογικό σώμα να αποφασίσει και η νέα κυβέρνηση να κάνει τα επόμενα βήματα βάσει αυτών που θα θελήσουν οι ψηφοφόροι».

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, αυξάνοντας τις πιθανότητες του σεναρίου «no deal» που ασκεί καθοδική πίεση στη στερλίνα τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο η Βουλή των Κοινοτήτων, μολονότι καταψήφισε επανειλημμένα τη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήφθη με τις Βρυξέλλες, τάχθηκε επίσης εναντίον της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, γεγονός που αναγγέλλεται μια σκληρή αναμέτρηση όταν επιστρέψει από τις θερινές διακοπές τον Σεπτέμβριο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση