HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση για τη μείωση στην προθεσμία διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο

Παρέμβαση για τη μείωση στην προθεσμία διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο

Από τον Σ. Βαρδάκη στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση με την οποία ζητά την επαναφορά της προθεσμίας διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο μέχρι το 2026, κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με την διάταξη που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιέχεται στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης με τον τίτλο: «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση κι άλλα επείγοντα ζητήματα» θεσπίζεται ως προθεσμία για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών, η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την δραματική μείωση της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 2 του Ν.2664/1998 και η οποία για τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026).

Η προς ψήφιση διάταξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες, αφού χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προλάβουν μέχρι τις 31-12-2020, ώστε να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δημιουργείται πρόβλημα στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους και αυτά θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη και μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί είναι για όσους ιδιοκτήτες ολόκληρα τα ακίνητά τους ή τμήματα των ακινήτων τους έχουν καταχωριστεί ότι ανήκουν σε γειτονικά ακίνητα ή σε άλλους ιδιοκτήτες, τότε αυτά τα ακίνητα μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα περιέλθουν στα άτομα που έχουν καταχωριστεί.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν χωριά στο νομό Ηρακλείου που εντάχθηκαν στη Δήμο Ηρακλείου με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» στις οποίες δεν έχει αρχίσει ακόμα η διαδικασία κτηματογράφησης και το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Βαρδάκης ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο την επαναφορά της προθεσμίας που ίσχυε για την διόρθωση λαθών στο Κτηματολόγιο και για το Ηράκλειο είναι η 10η/12/2026.

Διαφήμιση
Διαφήμιση