HomeΕΛΛΑΔΑΣύγκρουση στη Βουλή για Θάνου και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σύγκρουση στη Βουλή για Θάνου και Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Άναψαν τα αίματα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, όταν ο Αλέξης  Τσίπρας στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την επιλογή του για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επιτέθηκε τόσο στον Γιώργο Γεραπετρίτη όσο και στην Νίκη Κεραμέως.

Ο λόγος της επίθεσης ήταν ότι ο κύριος Γεραπετρίτης υπηρέτησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κάτι που στοιχειοθετεί -κατά Τσίπρα – επίσης ασυμβίβαστο και επίσης διότι ο σύζυγος της κυρίας Κεραμέως, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε κληθεί το 2009 να συνδράμει την Επιτροπή.

Απαντώντας σε όσα στην ομιλία του είπε ο κ.Τσίπρας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη συνεργασία που είχαν με αυτήν ο κ. Γεραπετρίτης ο υπουργός Επικρατείας έδωσε αποστομωτική απάντηση.

«Δεν αναφερθήκατε στο νομοσχέδιο. Θα ήταν χρησιμότερο να μου αποδώσετε μομφή για το κοινοβουλευτικό μου έργο. Να σας πω ότι δεν έχω ευθύνη για την διάταξη για την επιτροπή ανταγωνισμού.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει ανεξάρτητη αρχή που εκπηγάζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από το Σύνταγμα ή εκείνη που δεν πηγάζει από το Σύνταγμα. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη αμεροληψία και γι αυτό απαιτείται να μην υπάρχει πολιτική σχέση πριν κατά την διάρκεια ή μετά.

Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου διαδρομή. Θα ήθελα να έχετε υπόψη μια βασική αντίφαση. Από την μια κατηγορείτε εκείνους που έχουν απασχοληθεί σε αυτό που χαρακτηρίζετε ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Μέμφεστε έναν επαγγελματία που υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον . Αποφασίστε κύριε πρόεδρε . Κάποιος δουλεύει. Αν η δυσανεξία σας για την απασχόληση του οποιουδήποτε είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα τότε να δεχθούμε στην συνταγματική αναθεώρηση τα μέλη του κοινοβουλίου να προέρχονται αποκλειστικά από τον κομματικό σωλήνα

Το βιογραφικό μου είναι διαυγές και καθαρό. Ασχολήθηκα ως εξωτερικός συνεργάτης με την επιτροπή ανταγωνισμού για πολύ εξειδικευμένα ζητήματα. Αυτό που συμβαίνει κύριες πρόεδρε είναι ότι ανέλαβα τις υποθέσεις πρωτίστως γιατί ήθελα να υπηρετήσω την επιτροπή Διαβάστε δημόσια και τις αμοιβές. 1.200 και 1.500 ευρώ για τις οποίες φροντίσατε το 80% να είναι φορολογία. Έχω την τιμή και υπερηφάνεια ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την επιτροπή και δεν το μετανιώνω γιατί κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου κύριες πρόεδρε».

Η Νίκη Κεραμέως

Από την πλευρά της η Ν. Κεραμέως, έστρεψε τα πυρά της προς τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι το 2016 έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μια διάταξη που θέσπιζε ασυμβίβαστο. «Επί της ουσίας λέγατε ο σύζυγός που ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκλήθη για να συνδράμει στην Επιτροπή έχει ασυμβίβαστο», τόνισε, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο (το 2009) δεν ήταν καν παντρεμένοι ενώ η ίδια δεν είχε σχέση με το δημόσιο βίο.  «Όλα αυτά έγιναν έξι χρόνια αργότερα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Είχατε στόχο να τιμωρήσετε δύο ανθρώπους και το συγκρίνετε αυτό με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που ήταν σύμβουλος σας και εκλήθη να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Κλείνοντας η Υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε αν ένας «άνθρωπος θα έπρεπε να ξέρει ότι θα παντρευτεί εμένα και λίγα χρόνια αργότερα θα γινόμουν βουλευτής».

Τσίπρας: Να απαντήσει ο βουβός πρωθυπουργός

«Το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να απαντήσει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για το επιτελικό κράτος

«Δεν υπήρξε μομφή σε εσάς κύριε Γεραπετρίτη Ανέδειξα τη μεγάλη υποκρισία της ΝΔ για την Επιτροπή ανταγωνισμού. Η μομφή που απέδωσα αφορά την πολιτική κρίση και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την επιτροπή ανταγωνισμού… » είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι το 2016 με την τροπολογία που είχε καταθέσει τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε όλοι επιχειρηματολόγησαν υπερ της αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής ισχύος.

Ο βουβός πρωθυπουργός να απαντήσει ο ίδιος είπε για μια ακόμη φορά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει για μια ακόμη φορά να απαντήσει εάν θα επιμείνει στην τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέων.

Μητσοτάκης: Ξεφύγετε από την αντίληψη του μόνιμα αδικημένου

«Διακρίνω μια ένταση και εκνευρισμό σαν να μην έχετε βρεί το σωστό σας ρόλο. Και μια ασυνέχεια με το κλίμα στα υπόλοιπα στελέχη της παράταξής σας. Το να κατηγορείτε την ΝΔ για λαϊκισμό προσβάλατε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε εντολή με 40% να κυβερνήσει. Ξεφύγετε από την αντίληψη του αδικημένου ότι τα πηγαίνατε τόσο καλά και για κάποιον ανεξήγητο λόγο σας μαύρισε ο λαός. Τα πράγματα κ. Τσίπρα δεν πήγαιναν καλά και γι αυτό μας έδωσε την εντολή ο κόσμος σε εμάς» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα: «Οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να απαντούν επί προσωπικού. Μην ανησυχείτε όταν πρέπει θα σας απαντώ και εγώ. Άλλωστε μόνο για βουβό δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε

Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα, δεκάδες ερωτήσεις κατέθεσε η ΝΔ για τους μετακλητούς γιατί δεν «ήρθατε να τις απαντήσετε και να μας πείτε όσα είπατε σήμερα

Το θέμα των μετακλητών δεν είναι μόνο αριθμητικό. Σας ασκήθηκε κριτική και γιατί διορίζατε τους φίλους και κολλητούς σας. Σε κάθε περίπτωση μετά από όσα είπατε ελπίζω να ψηφίσετε την διάταξη ώστε ο αριθμός να είναι προκαθορισμένος και να μην μπορεί ο κάθε υπουργός με πράξεις υπουργικού συμβουλίου να τις αυξάνει.

Ορίζουμε έναν ελάχιστο αριθμό μετακλητών 8 συγκεκριμένα και προσθέτουμε έναν για κάθε γενικό γραμματέα. Συμφωνείτε με αυτό το σχέδιο;

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΝΑΙ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε λοιπόν να την ψηφίσετε. Χαίρομαι που εκμαιεύω ψήγματα συναίνεσης . Συμφωνείτε να γίνονται στα υπουργικά συμβούλια ψηφοφορίες για την λήψη αποφάσεων; Αν ναι, να το ψηφίσετε.

Συμφωνείτε με την παροχή εξουσιών στους γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης;

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε αν δεν συμφωνείτε τότε δείχνετε ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπαλλήλους.

Μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στους γενικούς διευθυντές στηρίζουμε την δημόσια διοίκηση. Χάραξη πολιτικής από τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στα ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς. Είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς. Είχε και κάποιο παρατσούκλι. Ήταν ο ίδιος που έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Ρωτώ τον κάθε καλόπιστο. Είναι λογικό η καταπολέμηση διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα κάποιου υπουργού που θα πρέπει να ελέγξει τον εαυτό του και τους συναδέλφους υπουργούς;

Έρχομαι και στο ζήτημα της επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ σε αυτό το ζήτημα που αφορά άλλο νομοσχέδιο.

Είναι ευκαιρία να δώσω κάποιες απαντήσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι άξιος αυτοδημιούργητος που εγκατέλειψε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία για να προσφέρει. Δεν είναι άνθρωπος του κομματικού σωλήνα και πρέπει να επιθυμούμε άξιοι άνθρωποι που έχουν πετύχει στο στίβο της επαγγελματικής ζωής να ασχοληθούν με την πολιτική.

Το ζήτημα λοιπόν είναι και τι κάνουν μετά οι δικαστικοί  λειτουργοί μετά την υπηρεσία τους στο δικαστικό σώμα. Όταν αναλαμβάνουν σύμβουλοι τπου πρωθυπουργού και τοποθετούνται στην επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν θα αναφερθώ με την αντιπρόεδρο της επιτροπής Ανταγωνισμού που ήταν νομική σύμβουλος του κ. Παππά…

Η ίδια η κυρία Θάνου έλεγε το 2009 ότι «οι καρέκλες του προεδρείου της ένωσης δικαστικών δεν είναι εφαλτήριο για πολιτικές θέσεις. Δεν επιτρέπεται να επιζητούν άλλες θέσεις καλά αμειβόμενες  όπως η θέση του προέδρου ανεξάρτητης αρχής με απολαβές 11 χιλ ευρώ γιατί έτσι δημιουργείται πεποίθηση συναλλαγής. Ο δικαστής επιβάλλεται να υπερασπίζεται το κύρος της δικαιοσύνης». Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου. Την τότε. Τόσο υποκριτές είστε. Εσείς και η κυρία Θάνου που για 30 αργύρια αναλαμβάνει θέση στην ανεξάρτητη αρχή.

Λοιπόν η κυβέρνησή μας ότι είπε προεκλογικά το κάνει. Για συνέπεια μπορείτε να μας κατηγορήσετε όχι για το αντίθετο.

Για την ΕΥΠ σας ξεκαθαρίζω ότι δεν θα αλλάξει κανένας νόμος. Ας απαντήσετε όμως στον κ. Βαρουφάκη τον πρώην υπουργό σας που εδώ στην Βουλή είπε ότι η ΕΥΠ επι των δικών σας ημερών παρακολουθούσε τους υπουργούς σας. Ε λοιπόν απαντήστε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση