HomeΚΡΗΤΗΕπιχορήγηση – ανάσα για το δήμο Ρεθύμνου!

Επιχορήγηση – ανάσα για το δήμο Ρεθύμνου!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετική εξέλιξη για τα ταμεία του δήμου Ρεθύμνου αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να του αποδώσει τελικά τα παρακρατηθέντα, που επρόκειτο να του αφαιρεί ετησίως ως ένα είδος «τόκου» για το δάνειο των 3,9 εκ. ευρώ που έλαβε το 2012 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Για τα νέα δεδομένα ενημέρωσε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με θέματα επείγοντος χαρακτήρα, όπως προβλέπεται για το χρονικό διάστημα από τις εκλογές μέχρι και την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών.

Ουσιαστικά, ο δήμος Ρεθύμνου δεν θα χάσει 3.4 εκ. ευρώ περίπου (καθώς ήδη 600 χιλιάδες του έχουν παρακρατηθεί) από τα 3,9 εκ. ευρώ, τα οποία τελικά του αποδίδονται ως έξτρα επιχορήγηση. Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε τι ακριβώς συνέβη, σημειώνοντας: «Αρχικά η λήψη των 3,9 εκ. ευρώ είχε εμφανιστεί σαν ένα άτοκο δάνειο με παρακράτηση των δικών μας εσόδων για 4 χρόνια μέχρι να εξοφλήσουμε. Επειδή είμαστε ο μοναδικός φορέας δημόσιας διοίκησης που επιστρέφαμε στο κράτος λεφτά που πήραμε για να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, κάτι που δεν συνέβη ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στα νοσοκομεία, είπαμε κι εμείς ότι αυτό ήταν άδικο, όταν μάλιστα αυτά τα χρέη δημιουργήθηκαν με έναν τρόπο αναγκαστικό λόγω της συγχώνευσης των δήμων από καποδιστριακούς σε καλλικρατικούς. Έτσι, δικαιώνεται η επιλογή μας και η επιμέλειά μας, διότι κάποιοι δεν το ψήφισαν, γιατί έλεγαν ότι του χρόνου δεν θα έχουμε έσοδα. Εμείς που κάναμε αυτή τη διαδικασία και το δήμο προστατεύσαμε και τους δημότες και θα έπρεπε η αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της που τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν την είχε ψηφίσει τότε», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ήδη, ο δήμος Ρεθύμνου έλαβε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 13 Μαΐου 2014, με την οποία του χορηγείται ποσό 405.681 ευρώ στη δημοτική αρχή, ποσό που αντιστοιχεί στα 5/12 του συνολικού ποσού της έκτης από τις οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, που προβλέπεται να αποδοθούν.

Η απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. αναφέρει ότι «με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, δύναται τα αποδιδόμενα στους δικαιούχους ΟΤΑ ποσά να διατεθούν κατά την κρίση τους είτε προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών, είτε για επενδυτικές δραστηριότητες τους και έργα».

ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΣΟΧΩΡΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ!

Η οικονομική ανάσα για το δήμο Ρεθύμνου δημιούργησε νέα δεδομένα, γι’ αυτό και ο Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου την πρότασή του τα χρήματα αυτά να διατεθούν τελικά για τα έργα ανάπλασης του γηπέδου της Σοχώρας, παράλληλα με το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής. Έτσι, είπε ο κ. Μαρινάκης, δεν θα χρειαστεί η δημοτική αρχή να λάβει το δάνειο ύψους 1,5 εκ. ευρώ που σχεδίαζε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Με την ίδια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμος Αγίου Βασιλείου λαμβάνει ποσό 106.714 ευρώ, ο δήμος Αμαρίου ποσό 87.345 ευρώ, ο δήμος Ανωγείων ποσό 35.560 ευρώ και ο δήμος Μυλοποτάμου ποσό 160.754 ευρώ.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του τη διαδικασία για τον διαγωνισμό μίσθωσης τμημάτων της παραλίας, μετά την εισήγηση του προέδρου της επιτροπής ποιότητας ζωής, Νίκου Κονταξάκη. Όπως τόνισε ο κ. Κονταξάκης πρόκειται για 37 τμήματα παραλίας, τα οποία θα βγουν σε διαγωνισμό, ενώ κατά τη διάρκεια του συμβουλίου εκφράστηκε η αγωνία για το εάν θα υπάρχουν ελεύθερα τμήματα για τους πολίτες που δεν θέλουν να πληρώσουν για να κάνουν την ηλιοθεραπεία τους σε ομπρελοκαθίσματα. Τόσο ο κ. Κονταξάκης όσο και ο δήμαρχος, κ. Μαρινάκης σημείωσαν πως η δημοτική αρχή είχε ως μέλημα της τη διατήρηση ελεύθερων τμημάτων, τακτική την οποία επικρότησε και ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής Κίνησης», Γιώργος Βλαστός.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Οριστικοποιήθηκε και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η χρονική μετάθεση της έναρξης των εργασιών ανάπλασης στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο. Η διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας, Γεωργία Κελέκη ενημέρωσε το σώμα για το έγγραφο αίτημα του εργολάβου, με το οποίο ο τελευταίος προτείνει – λόγω και των αντιδράσεων που έχουν προηγηθεί – να μετατεθεί χρονικά η έναρξη των εργασιών, για τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου από τότε το έργο να εκτελεστεί χωρίς προβλήματα και με γρήγορο ρυθμό. Όπως ήταν λογικό, δεν υπήρξε αντίθετη άποψη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Την πρόθεση του δήμου Ρεθύμνου να μην αποδεχθεί τη διαδικασία της αξιολόγησης, όπως την έχει καθορίσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιώργος Μαρινάκης. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για την άποψη της ΚΕΔΕ σχετικά με το θέμα, σημειώνοντας πως «κι εμείς σαν δημοτικό σύστημα δεν θα προβούμε στην αξιολόγηση. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη, άλλωστε έχουμε και την κάλυψη της ΚΕΔΕ». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές, ενώ προανήγγειλε ότι θα γίνει και συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα.
goodnet.gr, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση