HomeΚΡΗΤΗΔιαπρέπει στο Πολυτεχνείο της Ελβετίας και κάνει την Κρήτη υπερήφανη

Διαπρέπει στο Πολυτεχνείο της Ελβετίας και κάνει την Κρήτη υπερήφανη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Αναστασία Αϊλαμάκη είναι καθηγήτρια και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάννη.

Κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης. Σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της προσελήφθη στο Carnegie Mellon University, ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών . Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Ειδικότερα , το 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο του Νέου Ερευνητή από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών.

Η έρευνα της στη διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές εφαρμογές βοήθησε να φέρει την επιστήμη των υπολογιστών, και πιο συγκεκριμένα την έρευνα σε βάσεις δεδομένων, πιο κοντά σε άλλες επιστήμες όπως η αστρονομία. Πολλές επιστημονικές εφαρμογές περιορίζονται από την πολυπλοκότητα του χειρισμού μεγάλων συνόλων δεδομένων. Επιστήμες βασισμένες στην παρατήρηση, όπως η αστρονομία, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τοποθέτηση των δεδομένων, ενώ η προσομοίωση βασίζεται σε επιστήμες, όπως η μοντελοποίηση σεισμών, πρέπει να ασχοληθεί με την πολυπλοκότητα.

Η αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων μέσω της αυτοματοποιημένης τοποθέτησης δεδομένων και υπολογιστική υποστήριξη μπορεί να ωθήσει τα σύνορα της ικανότητας των επιστημόνων να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τεράστιες επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Αυτό είναι το αντικείμενο έρευνας της Αϊλαμάκη.
ellines.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση