HomeHL-9Καταφύγιο στις παραλίες θα αναζητήσουν σήμερα οι Κρητικοί

Καταφύγιο στις παραλίες θα αναζητήσουν σήμερα οι Κρητικοί

Κορυφώνεται το κύμα ζέστης που επηρεάζει και την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και σήμερα στην Κρήτη, καθώς ο καιρός επηρεάζεται από την εισβολή θερμών αέριων μαζών που προέρχονται από την Αφρική.
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το φαινόμενο θα είναι ηπιότερο και ήδη από αύριο Κυριακή θα σημειωθεί σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να συμβάλουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ξεσπάσματος πυρκαγιάς.

Η γενική πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με το meteo.gr του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, η γενική πρόγνωση του καιρού Ελλάδας για σήμερα Σάββατο έχει ως εξής:

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και τη Θράκης και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά περιμένουμε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019.

Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41-42 βαθμούς Κελσίου), 21 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά έως τους 37 – 38 βαθμούς Κελσίου), 26 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 36 βαθμούς στην Κρήτη, 26 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία τις βραδινές ώρες στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Υψηλές αλλά όχι ακραίες θερμοκρασίες στην Κρήτη

Ιδιαίτερα υψηλές αναμένεται να είναι σήμερα οι θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν στην Κρήτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, ωστόσο δεν θα είναι ακραίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη επηρεάζεται από μία σύντομη θερμή εισβολή αέριων μαζών που προέρχονται από τις ΒΔ περιοχές της Αφρικής και για τον λόγο αυτό αναμένεται άνοδος των επιφανειακών θερμοκρασιών σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο η επιστροφή στις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι γρήγορη και θα ξεκινήσει από αύριο Κυριακή.

Ειδικότερα, για σήμερα Σάββατο ο κ. Λέκκας είχε προβλέψει:

Ο συνδυασμός της θερμής εισβολής και της ηλιοφάνειας θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα με τις μέγιστες τιμές να κορυφώνονται στους 34 – 36 °C στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, ενώ κατά τόπους θα ξεπεράσουν και τους 37°C. Μεγαλύτερη όμως προσοχή απαιτείται στο πεδίο των ανέμων, καθότι οι Δυτικοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν από τις μεσημβρινές ώρες, αρχικά από τα δυτικά και στη συνέχεια ανατολικότερα, με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ (κατά τόπους οι μέγιστες εντάσεις θα είναι πρόσκαιρα υψηλότερες). Οι άνεμοι αυτοί αναμένεται να διατηρηθούν κατά τόπους ενισχυμένοι και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου με σταδιακή εξασθένηση τους από το πρωί της Κυριακής.

Η πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό της Κρήτης

Σύμφωνα με το meteocrete.gr η πρόγνωση του σημερινού καιρού για κάθε νομό του νησιού έχει ως εξής:

Νομός Ηρακλείου

Από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ προβλέπεται καλός καιρός, Άνεμος μεταβλητός 1 έως 2 μποφόρ απο Β έως ΔΒΔ διευθύνσεις. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νομός Χανίων

Τις μεσημεριανές και τις βραδινές ώρες προβλέπεται καλός καιρός, Άνεμος μεταβλητός 2 έως 3 μποφόρ απο ΔΝΔ έως ΒΒΔ διευθύνσεις. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Νομός Ρεθύμνου

Τις μεσημεριανές και τις βραδινές ώρες προβλέπεται καλός καιρός, Άνεμος μεταβλητός 0 έως 2 μποφόρ απο Β έως ΒΒΔ διευθύνσεις. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νομός Λασιθίου

Από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ προβλέπεται καλός καιρός, Άνεμος μεταβλητός 0 έως 3 μποφόρ απο ΒΑ έως ΒΔ διευθύνσεις. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Σε επιφυλακή οι αρχές – Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων δημιουργούν ένα ιδανικό σκηνικό για το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν και όσοι επιδίδονται σε θαλάσσιες δραστηριότητες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση