HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕυρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ για μεγαλύτερες ταχύτητες ίντερνετ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ για μεγαλύτερες ταχύτητες ίντερνετ

Στόχος η ενίσχυση της υπερταχείας ευρυζωνικής υποδομής της Ελλάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δημόσια στήριξη ύψους 300 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα υπερταχείας ευρυζωνικής υποδομής της Ελλάδας, βάσει των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις. Το πρόγραμμα θα προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε πελάτες, σε περιοχές της χώρας με ανεπαρκή συνδεσιμότητα.

«Η πρόσβαση σε υψηλής απόδοσης συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, για την κοινωνία και την οικονομία. Με την παρούσα απόφαση, η Επιτροπή εγκρίνει τη χρήση κονδυλίων της Ε.Ε. για την ανάπτυξη υπερταχειών συνδέσεων στο διαδίκτυο σε περιοχές της Ελλάδας όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπαρκείς. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα, καθώς και για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή ενιαία αγορά», δήλωσε η επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιωτικών επενδύσεων και αποσκοπεί στην ανάπτυξη ευρυζωνικής υποδομής, ικανής να παρέχει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Αφορά περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα ταχεία ευρυζωνική υποδομή, που να προσφέρει τουλάχιστον 30 Mbps και στις οποίες κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει εμπορικά στο εγγύς μέλλον.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ανοικτής, διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας επιλογής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι τεχνολογίες. Στο επιδοτούμενο δίκτυο θα έχουν πλήρη πρόσβαση όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης, χωρίς διακρίσεις, ενώ οι τιμές πρόσβασης θα τελούν υπό τον έλεγχο της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, EETT).

Ως εκ τούτου, το μέτρο θα δώσει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις σε περαιτέρω συνδεσιμότητα, θα διευκολύνει τον ανταγωνισμό και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην παροχή υπερταχείας πρόσβασης στο διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περιοχές-στόχους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και ιδίως τις κατευθυντήριες γραμμές του 2013 για τα ευρυζωνικά δίκτυα. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θετικές επιδράσεις του προγράμματος για τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών αντισταθμίζουν τυχόν αρνητικές συνέπειες από την παρέμβαση του Δημοσίου.

Σε αυτήν τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, όπως ορίζονται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη και στην ανακοίνωση με τίτλο «Προς μία ευρωπαϊκή κοινωνία των Gigabit».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση