HomeHL-GreeceΤι προβλέπει η διάταξη για το άσυλο

Τι προβλέπει η διάταξη για το άσυλο

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από την Τρίτη, η διάταξη για το άσυλο, στο νομοσχέδιο με επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού.

Η διάταξη για το άσυλο αντικαθιστά την ισχύουσα από τον «νόμο Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) και αναφέρει:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Άλλες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας

Επιπλέον του ασύλου, στο σχέδιο νόμου το υπουργείο Παιδείας ρυθμίζει με σχετικές διατάξεις ζητήματα εξασφάλισης πιστώσεων για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, παράτασης της θητείας των εκπαιδευτικών σε πρότυπα και πειραματικά, καθώς επίσης και λειτουργίας ορισμένων νεοϊδρυθέντων τμημάτων ΑΕΙ.

Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή μέχρι και την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 12:00.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση