HomeHL-GreeceΣπίρτζης: Απόλυτος έλεγχος του κράτους από το γραφείο πρωθυπουργού

Σπίρτζης: Απόλυτος έλεγχος του κράτους από το γραφείο πρωθυπουργού

«Oι διακηρύξεις της κυβέρνησης δεν ισχύουν ούτε στο ελάχιστο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το νομοσχέδιο είναι σε πλήρη αντιδιαστολή των στόχων που διακηρύσσει η κυβέρνηση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Ακούμε για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα κυβερνητικά όργανα και για το νέο ρόλο του υπουργικού συμβουλίου, που θα έχει λογοδοσία και διαφάνεια», είπε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει πραγματικά διάθεση να μην κινηθεί στο πλαίσιο που κινήθηκε η ΝΔ, με στείρα άρνηση και αβάσιμες επιθέσεις, «αλλά δυστυχώς διαπιστώνεται, με το νομοσχέδιο αυτό, ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης δεν ισχύουν ούτε στο ελάχιστο».

«Η δήθεν έτοιμη κυβέρνηση πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Κατατέθηκε ένα πρόχειρο σχέδιο νόμου, ένα σχέδιο νόμου που θα κολλήσει πολλά πράγματα στη λειτουργία του κράτους, με ένα και μόνο στόχο: τον απόλυτο έλεγχο του κράτους από το γραφείο του πρωθυπουργού και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι στον αντίποδα όσων έχετε πει», απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Αντί για σύγχρονες δομές, υπερσυγκεντρώνονται πολιτικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, σε ένα πρόσωπο, στον πρωθυπουργό. Εκεί εντάσσονται η ΕΥΠ, η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διορισμός του διοικητή της δήθεν καινοτόμας αρχής διαφάνειας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως για να ισχύσουν, στο ελάχιστο, όλα όσα αναφέρει ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, πρέπει καταρχήν να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα διοριστεί μεταβατικά από τον πρωθυπουργό. «Ακόμη και οι δημοσιεύσεις των πράξεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φεύγουν από το Γενικό Γραμματέα και πάνε στον πρωθυπουργό. Πάει στον πρωθυπουργό ακόμη και ο ορισμός των πρεσβευτών εκ προσωπικοτήτων», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση