HomeHL-EconomyΠοιοι θα έπαιρναν συντάξεις-μαμούθ έως 24.000 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου

Ποιοι θα έπαιρναν συντάξεις-μαμούθ έως 24.000 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου

Μπλόκο από Βρούτση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί ο νόμος Κατρούγκαλου να πετσόκοψε τις συντάξεις της πλειονότητας των συνταξιούχων, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, υπήρχαν κάποιες μεταβατικές διατάξεις που εξασφάλιζαν έως 24.000 ευρώ μηνιαίως σε συγκεκριμένους προνομιούχους.

«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι έδωσε προφορική εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους και ότι θα έρθει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

O ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε τις «βασιλικές» συντάξεις

Σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε… βασιλικές συντάξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η δυνατότητα δινόταν με μεταβατική διάταξη. Ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με μπαράζ δηλώσεων, έκανε αντεπίθεση στον Γιάννη Βούτση και υποστηρίζει ότι δεν πρόλαβαν να εκδοθούν τέτοιες συντάξεις. .

Η «ελίτ» που θα λάμβανε τις συγκεκριμένες συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η κλειστή ομάδα που θα λάμβανε τις «αυτοκρατορικές» συντάξεις με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ήταν περίπου 1.500 άτομα:

-Διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί του πρώην ΕΤΑΑ

-Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι του πρώην Ταμείου Νομικών

-Διευθυντές ΔΕΚΟ

-Δημοσιογράφοι

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να καθυστερούσε την έκδοση των συντάξεων-μαμούθ σε συγκεκριμένους προνομιούχους προκειμένου να μελετήσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα. Ωστόσο, συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών, που βρισκόταν σε αναμονή για σύνταξη της τάξεως των 15.000 ευρώ, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι συντάξεις-μαμούθ υπολογίζονται σε περίπου 1.500, με τις περισσότερες να ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ και λιγότερες να ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ.

«Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να «μπλοκάρει» την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.

Βρέθηκε σύνταξη ύψους 23.571 ευρώ!

Εν τω μεταξύ, σε σημερινό του δημοσίευμα ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει μια σύνταξη ύψους 23.571 ευρώ, η οποία είχε εκδοθεί στις 28 Μαρτίου 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Να σημειωθεί ότι η πρώτη καταγγελία για τις υπέρογκες συντάξεις έγινε στις 25 Ιουλίου. Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αναφερθεί, τότε, σε άλλο δημοσίευμά του σε συντάξεις ύψους έως 20.000 ευρώ που πήραν το «πράσινο φως» για να εκδοθούν, επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Oι διευκρινίσεις Βούτση για τις προκλητικές συντάξεις

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον υπουργό Εργασίας να εξηγεί λεπτομερώς την σκανδαλώδη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου:

https://www.youtube.com/watch?v=4kKHYIDrgGM

«Δεν ευθύνονται οι άνθρωποι που πήραν τη σκανδαλώδη σύνταξη. Ευθύνη έχει ο νόμος. Δεν ξέρουμε το ακριβώς νούμερο όσων ήταν να πάρουν, γιατί δεν ξέρουμε τι έχει αποκάτω ο νόμος», δηλώσει ο κ. Βούτσης, μεταξύ άλλων.

Πετρόπουλος: Αναληθή αυτά που λέει ο Βρούτσης για τις συντάξεις

«Αυτά που λέει ο κ. Βρούτσης δεν είναι αληθή. Δεν έχουν δοθεί τέτοιες συντάξεις, αμφιβάλλω αν έχει δοθεί καμία. Εγώ επόπτευα τη λειτουργία, δεν χορηγούσα συντάξεις. Oταν διαπίστωσα ότι προκύπτουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου, είπα ότι δεν θα καταβληθούν τέτοιες συντάξεις. Μάλιστα, υπάρχει αγωγή από δικαιούχο υψηλής σύνταξης κατά στελεχών του ΕΦΚΑ διότι δεν της χορήγησαν το ύψος αυτό. Είναι αποδεδειγμένα αυτά που λέω γιατί ο ΕΦΚΑ δεν κατέβαλε αυτές τις συντάξεις», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον Real FM.

Αχτσιόγλου: Παραδέχεται ότι υπήρχαν συντάξεις μαμούθ

Στη γραμμή Πετρόπουλου και η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε σήμερα ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016, αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει» και αφού παραθέτει τα σχετικά στοιχεία σημειώνει πως «ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας».

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση