HomeHL-Culture«Γιορτές Ρόκκας 2019»: Μία συνάντηση κοινωνίας και πολιτισμού στα Χανιά

«Γιορτές Ρόκκας 2019»: Μία συνάντηση κοινωνίας και πολιτισμού στα Χανιά

Σ’ ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι» εκδηλώσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάθε καλοκαίρι, οι Γιορτές Ρόκκας, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διηγούνται τη ξεχωριστή ιστορία ενός τόπου που διψάει για ζωή και το εκφράζει με τη βοήθεια της τέχνης, σε ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι» εκδηλώσεων που όποιος το ζει τον συντροφεύει για πάντα.

Όπως αναφέρει Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, «τα παιδικά μας χρόνια ήταν πολύ ωραία, αλλά ήταν και μοναχικά. Περιμέναμε το καλοκαίρι γιατί τότε μόνο γέμιζε το χωριό με παιδιά. Η αγωνία των γονιών ήταν να σπουδάσουμε για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή μακριά από το χωριό».

Κάπως έτσι δύο ημιορεινά χωριά στη Δυτική Κρήτη, ερήμωσαν. Γιατί αυτοί οι τόποι δεν είναι τα δέντρα ή τα σπίτια. Αυτοί οι τόποι είναι οι άνθρωποί τους.

Αποτέλεσμα της εσωστρέφειας ενός χωριού ξεχασμένου ήταν ο υπέροχος αρχαιολογικός του χώρος να στέκεται αναξιοποίητος. Πριν από 7 χρόνια, έμοιαζε με τρελή ιδέα η σκέψη να φέρουμε μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα στον ιστορικό λόφο της Ρόκκας, στην πανσέληνο του Αυγούστου. Τότε έγινε η αρχή ώστε δύο μικρά χωριά στην Κίσσαμο Χανίων να ανοίξουν τις πόρτες τους στον κόσμο.

Από την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας το 2013, οι κάτοικοι της γειτονικής Κεράς υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές, αφού τα δύο γειτονικά χωριά συνδέονται με αδελφικούς δεσμούς. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, ολόκληρη η Κερά μετατρέπεται σε ένα θεατρικό χωριό, φιλοξενώντας περισσότερους από 50 επαγγελματίες και εν δυνάμει επαγγελματίες του Θεάτρου στη δράση Κερά Μια Σκηνή.

Ο ήχος και η κίνηση πρωταγωνιστούν στη φετινή δράση Κερά Μια Σκηνή. Οι θεατές, με τον χάρτη τους στο χέρι, θα περιπλανηθούν στους δρόμους του χωριού και η διαδρομή τους θα συνοδεύεται από τους ήχους των δύο χωριών, τις ιστορίες των κατοίκων τους, από τη μουσική τους κουλτούρα και την καθημερινότητα τους.  Οι κάτοικοι, το καλλιτεχνικό λαμπορατόριο της Medea Electronique κι άλλοι residents – local artists δημιουργούν μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, με τεχνολογία και ηχογράφηση πεδίου, που αποκαλύπτεται κατά την περιπλάνηση των θεατών.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα ώθησε τους μόνιμους κατοίκους να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τον τόπο τους, τους νέους να επιστρέψουν τα καλοκαίρια και να ανοίξουν τα σπίτια τους, βοήθησε τον τουρισμό να γεννηθεί και να αναπτυχθεί, καθιστώντας τα χωριά Ρόκκα και Κερά πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πλέον οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού στην ενδοχώρα των Χανίων της Κρήτης κι ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους τον Αύγουστο, για έναν ολόκληρο περίπου μήνα.

giortes-rokkas-poster-el

Το πρόγραμμα του 2019 καλύπτει ένα εύρος δράσεων για όλες τις ηλικίες, εμπλέκει τοπικούς φορείς προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με συλλογικότητες άλλων πόλεων ή/και με διεθνή εμβέλεια. Μουσική, θέατρο, χορός, χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τις Γιορτές Ρόκκας, ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι εκδηλώσεων».

Την 1η Αυγούστου, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας 2019 θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα Χωριά των Lantern, τη σκηνική εγκατάσταση που επιμελείται η εικαστικός Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο,  πραγματοποιώντας έναν μυσταγωγικό περίπατο γεμάτο ήχους και φως λίγο πριν ξεκινήσει η μουσική συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά και την παρέα του στην παράσταση «Τραγούδια του Πεζοδρομίου».

Φιλόμουσοι και καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου θα ζωντανέψουν κάθε γωνιά των δύο φιλόξενων χωριών που προετοιμάζονται και ανυπομονούν να υποδεχτούν κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στις 10 και 11 Αυγούστου, o ήχος και η κίνηση πρωταγωνιστούν στη φετινή δράση Κερά Μια Σκηνή. Ο θεατής με το χάρτη του στο χέρι θα περιπλανηθεί στους δρόμους του χωριού και κατά την διαδρομή του θα συνοδεύεται από τους ήχους των χωριών, τις ιστορίες των κατοίκων τους, από τη μουσική τους κουλτούρα και την καθημερινότητα τους. Κάτοικοι και καλλιτέχνες δημιουργούν μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, με τεχνολογία και ηχογράφηση πεδίου, που αποκαλύπτεται κατά την περιπλάνησή του θεατή. Ένα έργο στη διατομή τέχνης, τεχνολογίας και έρευνας του ήχου που ταυτόχρονα επιτελεί άνοιγμα στην ανθρωπολογία-κοινωνιολογία των χωριών, μέσα από συνεντεύξεις και αφηγήσεις ζωής, ηχοτοπία, συνθέσεις και παραστατικές ερμηνείες.

Το περιεχόμενο του ηχητικού περίπατου (συνθέσεις, ηχογραφήσεις, ηχοτοπία, συνεντεύξεις, voice overs, κείμενα) θα προκύψει μέσα από το εργαστήριο της καλλιτεχνικής ομάδας Medea Electronique ενώ η δράση θα στελεχωθεί από έναν πολυσυλλεκτικό θίασο καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών. Καλλιτέχνες με καταγωγή ή/και δράση στην Κρήτη, καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία στα παραστατικά δρώμενα καθώς και ξένοι καλλιτέχνες θα αποτελέσουν την πολυπολιτισμική ομάδα του έργου. Η παραμονή τους στα χωριά, οι ζυμώσεις μεταξύ τους αλλά και με τους κατοίκους, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών θα μετατρέψουν το χωριό σ’ ένα ζωντανό πυρήνα παραστατικών τεχνών.  Ο περίπατος θα είναι ένα συλλογικό έργο τέχνης και η Κερά μία σκηνή για θεατρικά δρώμενα και χορό.

Στην κορύφωση των Γιορτών Ρόκκας, οι νέοι έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας το ερέθισμα σε περισσότερους να ασχοληθούν με την κλασική μουσική. Η συμφωνική συναυλία από την Ορχήστρα Νέων Κρήτης -σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη- θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, στις 15 Αυγούστου, κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, πάνω από ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς.

Καθώς προσελκύουν περισσότερους από 8.000 επισκέπτες, οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί. Παράλληλα, είναι οι γιορτές που δεν θα υπήρχαν και δεν θα είχαν νόημα αν σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν βοηθούσε μέχρι και ο τελευταίος από τους 60 κατοίκους των χωριών Ρόκκας και Κεράς.