HomeΚΡΗΤΗΤσάμπα πλέον τα σπίτια στο Ηράκλειο

Τσάμπα πλέον τα σπίτια στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο 60% φτάνει το ποσοστό της μείωσης στις τιμές σπιτιών και ακινήτων στο νομό Ηρακλείου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως αυτό καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από τους κτηματομεσίτες, ρίχνοντας έτσι τις τιμές στο ήμισυ, ίσως και παραπάνω, σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Την ίδια στιγμή, δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση σε ολόκληρο τον κόσμο κατέγραψαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία παρουσίασε το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Τιμών Κατοικιών, επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις αυτές που θέλουν τη συνεχή συρρίκνωση των τιμών στα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα και σπίτια.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη θέση κατάταξης μείωσης τιμών βρίσκεται η Ινδία, η οποία κατέγραψε πτώση -9,1%. Ακολουθούν η Ελλάδα με -7,02%, η Ιταλία με -6,54%, η Κύπρος με -6,48%, ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η Κροατία με -6,35%. Αντίθετα, οι Φιλιππίνες (10,56%), το Χονγκ Κονγκ (10,25%), η Νέα Ζηλανδία (9,1%), η Κίνα (9,1%) και η Κολομβία (8,1%) απαρτίζουν τις πέντε χώρες που κατέγραψαν την υψηλότερη άνοδο τιμής κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα, τους φόβους και την αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων, που βλέπουν τα ακίνητά τους να χάνουν την αξία τους, αλλά και των μεσιτών που, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα και οικόπεδα σε τιμές ευκαιρίας, οι φορομπηχτικές νομοθεσίες και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας «παγώνουν» κάθε σύναψη συμβολαίου, με τους υποψήφιους αγοραστές, ενοικιαστές κ.λπ., ενώ στην αρχή εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, στη συνέχεια να κάνουν πίσω, καταλαβαίνοντας ότι θα μπλέξουν λογιστικά και φορολογικά.Παραδείγματα

«Ενδεικτικά θα σας πω πως διαμερίσματα τα οποία πουλούσαμε από 2.700 έως 3.000 το τετραγωνικό μέτρο, αυτή τη στιγμή προσφέρονται σε τιμές κάτω του ήμισυ. Για παράδειγμα, καινούργιο διαμέρισμα στην περιοχή Νέος Κόσμος στη Θέρισο πωλείται στα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή μιλάμε για περίπου 60% μείωση. Σπίτια 35ετίας με περίπου 1.500 ευρώ το μέτρο, αυτή τη στιγμή έχουν κατέβει στα 500-600 ευρώ και οι τιμές συνεχώς πέφτουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες για να αγοράσει ο κόσμος ένα ακίνητο, όμως δυστυχώς το σύστημα και τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται δεν αφήνουν τον κόσμο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, όσο και να θέλει», είπε ο κτηματομεσίτης από τα «Ακίνητα Κρήτης» Κώστας Πετράκης, δίνοντας έτσι την εικόνα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην κτηματαγορά.

Και εδώ… ΔΝΤ

Η έρευνα που εκπόνησε το ΔΝΤ βασίζεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ, του Global Property Guide, του μελετητικού οίκου Haver Analytics και σε υπολογισμούς του ίδιου του διεθνούς οργανισμού, και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών για την αποφυγή μελλοντικών φαινομένων υπερτίμησης («φούσκας») στις αγορές ακινήτων παγκοσμίως.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητήριου Τιμών Κατοικιών του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι οι τιμές κατοικιών σε σχέση με το συνολικό κόστος της ενοικίασης στην Ελλάδα αποκλίνουν κατά 16,3% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Σύμφωνα πάντως με το ΔΝΤ, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων σε πολλές χώρες αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προφυλαχθεί η παγκόσμια οικονομία από ενδεχόμενη μη διατηρήσιμη άνοδο στις τιμές αυτές.

Ακόμη, σημειώνεται πως οι «φούσκες» ακινήτων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά χώρα και χρονική περίοδο, αλλά αυτό που έχουν κοινό είναι ότι προκαλούν ζημίες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην πραγματική οικονομία.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τη μεγάλη «βουτιά»

Και όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται ασταμάτητα η κατακόρυφη πτώση της οικοδομής. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Μάρτιο 2014 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.023 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 187 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 803 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 16,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 8,2% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 0,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Το μέγεθος ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 1.010 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 180,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 776,0 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 16,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 6,0% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 4,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Αντίστοιχα το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά το μήνα Μάρτιο 2014, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 13 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 6,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 27,3 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Μάρτιο 2014, είναι 3,4%.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Απρίλιο 2013 έως το Μάρτιο 2014, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 15.431 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.897,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 11.792,9 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση κατά 21,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,7% στην επιφάνεια και κατά 17,9% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Απριλίου 2012-Μαρτίου 2013.

neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση