HomeHL-9Παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς»

Παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς»

Προβολές σε Μεσκλά, Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων και Σπήλι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρεις προβολές-παρουσιάσεις του νέου, τρίτου στη σειρά, ιστορικού ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντου, η μια μετά την άλλη, «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς», των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην Κρήτη.

Ήδη, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα, οι διοργανωτές φορείς στα Μεσκλά Χανίων, στο Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου και στο Σπήλι, έδρα του δήμου Αγίου Βασιλείου, εργάζονται πυρετωδώς, επιδιώκοντας με τον πρέποντα σεβασμό και τιμή να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη, αν και έχουν παρέλθει 75 χρόνια, και άσβεστες τους αγώνες και τις θυσίες των Κρητικών στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Η πρώτη επίσημη προβολή, πανηγυρικού χαρακτήρα, θα γίνει την Πέμπτη 8 Αυγούστου το βράδυ στα Μεσκλά, όπου περίπου τρία χρόνια πριν έγινε το μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας και εξιστόρησαν οι μοναδικοί και σε βαθύ γήρας έως τότε επιζώντες στην Κρήτη, φέρνοντας για μια ακόμα φορά στη θύμησή τους τα σκληρά και απάνθρωπα βιώματά τους στον αδυσώπητο χρόνο των στρατοπέδων της Αυστρίας.

Με ισχυρή μνήμη, αν και 93 και 92 χρόνων, ο Κώστας Βουράκης και ο Σταύρος Παπουτσάκης αφηγήθηκαν γλαφυρά στην κάμερα για να μείνουν στην ιστορία τα βάσανα και μαρτύρια που υπέστησαν με τον πιο σκληρό τρόπο από τους ναζί. Όμως, σαν το ήθελε η μοίρα, πέρυσι στο τέλος του χειμώνα ο πρώτος και φέτος τον περασμένο Απρίλιο ο δεύτερος, «αναχώρησαν» για την αιωνιότητα, χωρίς να προλάβουν να δουν τα βιώματά τους σε οπτικοακουστική μορφή να αναδεικνύονται και να διεθνοποιούνται.

67119024_653230795160433_6646344547758505984_n

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τα Μεσκλά οδηγήθηκαν στα παραρτήματα του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία και στην Πολωνία 36 κάτοικοι και κατάφεραν να επιστρέψουν με αγιάτρευτες πληγές οι 8. Όλοι άλλοι εξοντώθηκαν στα κρεματόρια, ή από πείνα και με άλλους τρόπους από τη βαρβαρότητα των ναζί.

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η δεύτερη προβολή(Παρασκευή 9 Αυγούστου 8.30΄το βράδυ),θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων και προβολών του Στρατιωτικού Μουσείου Αγώνων στο Χρωμοναστήρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου.

Για την επιτυχία της, που θεωρείται εξασφαλισμένη από τους διοργανωτές, εργάζονται εντατικά ο διευθυντής του αντισυνταγματάρχης Μάνος Μιχελάκης, αλλά και ο ταγματάρχης Κώστας Παπαδάκης που θα τις επόμενες μέρες αναλαμβάνει τη διεύθυνση του στρατιωτικού μουσειακού φορέα, μετά την μετάθεση του κυρίου Μιχελάκη στη ΣΕΑΠ Ηρακλείου.

Ο κ. Μιχελάκης που αγκαλιάζει με θέρμη κάθε εκδήλωση και πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την ιστορική μνήμη, έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή για την προβολή του ντοκιμαντέρ, μοναδικού στην Κρήτη με καταγραφή αφηγήσεων από τα ναζιστικά κολαστήρια, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των δημιουργών του διάσωσης της ζώσας μαρτυρίας.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΟΥ

Ίσως, η παρουσίαση της ταινίας(Σάββατο 10 Αυγούστου 8.30΄του βράδυ)στο Σπήλι, έδρα του δήμου Αγίου Βασιλείου και στο κέντρο κάτω από την «Κεφαλοβρύση», η τρίτη και τελευταία της σειράς των προβολών αυτή την περίοδο, να είναι και η σημαντικότερη εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού στην κωμόπολη. Στο πλαίσιο της προβολής, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα απονείμουν τον τίτλο του επίτιμου δημότη στον κορυφαίο σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ που βάζει τη σφραγίδα του στις ιστορικές παραγωγές των δυο δημοσιογράφων.

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ και εδώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους κατοίκους του δήμου, ιδιαίτερα της μαρτυρικής Κοξαρέ, άνθρωποι της οποίας θανατώθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο στα κολαστήρια του Χίτλερ, όπως και αυτοί των Μεσκλών αλλά και εκατομμύρια άλλοι από πολλές χώρες. Την προβολή, όπως συνέβη στον ίδιο χώρο το 2017 το καλοκαίρι με την παρουσίαση και των άλλων δυο ιστορικών ταινιών, «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά από Γερμανούς ναζί, Ολοκαύτωμα» και «Το Αμάρι στις φλόγες», είναι βέβαιο θα παρακολουθήσουν και πολλοί ξένοι, και ιδίως Γερμανοί, που αυτή την περίοδο παραθερίζουν στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που με ξεχωριστό τρόπο αγκαλιάζει και ενισχύει τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορούν και την περιοχή του, θεωρεί ότι με την εκδήλωση της 10ης Αυγούστου «δίδεται η ευκαιρία να αναδεικνύονται γεγονότα της Σύγχρονης Ιστορίας που μας σημάδεψαν όλους και παράλληλα να μένει σε όλους, και κυρίως στους νέους, μια περίοδος που η Κρήτη υπέστη με τον πιο ακραίο και κακούργο τρόπο ολοκαυτώματα, εκτελέσεις και μαρτύρια θανάτου στα στρατόπεδα των ναζί».

Ωστόσο έχει μεγαλύτερη αξία για τον δήμο το ντοκιμαντέρ αυτό, γιατί το δεύτερο μέρος των γυρισμάτων του έγινε στην Κοξαρέ, κοινότητα του δήμου, χωριό της Αριστεράς και του αντάρτικου και γι αυτό δέχτηκε τη μανιώδη καταδίωξη των κατακτητών και δεκάδες κάτοικοί της για ένα και πλέον χρόνο υπέστησαν τη φρίκη στη γη της κόλασης των στρατοπέδων.

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τον ερχόμενο Μάρτιο, και αυτή η ιστορική παραγωγή αναμένεται να προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ μια ακόμα προβολή προγραμματίζεται τον ερχόμενο Ιανουάριο στην Αθήνα, σε εκδήλωση που θα διοργανώσει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και άλλων φορέων που εμπλέκονται με τα ολοκαυτώματα.

Το ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας 28΄, η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη , η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, η εικονοληψία του Γιώργου Δαράκη, τα κείμενα αφηγήθηκε ο Νίκος Κλέτσας και το μοντάζ από τον Νίκο Χριστοδούλη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση