HomeHL-EconomyΠρος πλήρη άρση των capital controls το φθινόπωρο

Προς πλήρη άρση των capital controls το φθινόπωρο

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κίνηση δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιτυχής έξοδος της χώρας την περασμένη εβδομάδα στις αγορές, η αύξηση των καταθέσεων που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η απεξάρτηση των τραπεζών από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αλλά και η μείωση του πολιτικού κινδύνου με την ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας, βελτιώνουν τις συνθήκες ρευστότητας και φαίνεται να επιτρέπουν στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να εισηγηθεί για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πλήρης άρση των capital controls δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όταν ληφθεί η απόφαση αυτή και εφαρμοστεί η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, θα αυξηθεί σταδιακά η ρευστότητα στην αγορά, θα είναι δυνατή η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, οι αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς κανένα όριο, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκτός Ελλάδος και θα μειωθεί το κόστος αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών.

Σημειώνεται ότι με τα capital controls, οι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. ευρώ σε 21,9 δισ. και οι εισαγωγές από 47,1 σε 36,4 δισ. ευρώ σε μια διετία, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα το υπέστησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είχαμε έξαρση λουκέτων με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ οι τράπεζες έχασαν περί τα 40 δισ. από την αξία τους.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση