HomeΕΛΛΑΔΑΑλκυονίδες: «Πόλεμος» σεισμολόγων για το ρήγμα

Αλκυονίδες: «Πόλεμος» σεισμολόγων για το ρήγμα

Χωρισμένοι στα δύο είναι οι σεισμολόγοι με το ρήγμα να... τρομάζει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλκυονίδες: Τέλος στη φημολογία των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων επιχειρεί να βάλει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στον απόηχο των δηλώσεων συναδέλφων του, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το ρήγμα των Αλκυονίδων υπάρχει μόνο ένας καταγεγραμμένος σεισμός, αυτός του 1981 και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να μιλάμε καν για «περιοδικότητα» αλλά και να υποστηρίξουμε πως ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια.

Αναφέρει, μάλιστα, πως αυτό που ακούστηκε για το ρήγμα των Αλκυονίδων, ότι δηλαδή ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια, είναι μια «μεγάλη ανακρίβεια».

«Αν κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο (σ.σ. από το 1981) δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ίσως είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως «αν αυτό είναι σωστό, τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981».

Χουλιάρας: Το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, με τη σειρά του, υποστήριξε ότι το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια διέγερση.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στο ρήγμα των Αλκυονίδων. Παρακολουθούμε το ρήγμα της Πάρνηθας που μας έδωσε τα 5,1 και βλέπουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας και συνέχισε: «Μπορεί να γεννήσει και μεγαλύτερο σεισμό από 6 Ρίχτερ. Οι Αλκυονίδες είναι ένα ρήγμα, όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι μεγάλα ρήγματα γύρω από την Αθήνα και μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο και καταστρεπτικό σεισμό στο μέλλον. Δεν είναι όμως στιγμή για να επεξεργαζόμαστε τα χειρότερα σενάρια. Αυτά τα σενάρια είναι τρομακτικά και φοβίζουν και τον κόσμο».

Τσελέντης: Περιμένουμε σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο

Σεισμό τριάντα φορές μεγαλύτερο από εκείνον της Παρασκευής προβλέπει ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος επιτέθηκε ξανά κατά του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσελέντης σημείωσε: «Η Αθήνα θα βιώσει σεισμό. Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Κάποια στιγμή θα γίνει».
ethnos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση