Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε την Αττική στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής καθώς ήταν αρκετά επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις δύο χλμ. και επίκεντρο κοντά στη Μαγούλα, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Η διάρκειά του ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα σύμφωνα με σεισμολόγους.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός στην αρχική του μέτρηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Μέχρι τις 15:20 είχαν πραγματοποιηθεί 9 μετασεισμοί με ισχυρότερο αυτόν που έγινε κοντά στις 15:10 και ήταν 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Λόγω του μικρού εστιακού βάθους ο καθηγητής ανέφερε ότι συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.
1
Σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα που έχει ο καθηγητής πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Πρόκειται για σεισμό που ξεκίνησε από το ρήγμα της Πάρνηθας», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προσέθεσε ότι μετασεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη και έχουν καταγραφεί μετασεισμικές δονήσεις. Ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση για το εάν είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχουμε αρκετά δεδομένα» ενώ ξεκαθάρισε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν πληροφορίες από τους μετασεισμούς για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε από την πλευρά του ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν το το ρήγμα που τον προκάλεσε, εάν δηλαδή προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Μία τουρίστρια τραυματίστηκε στην Πατησίων, υλικές ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας μικροτραυματισμός μίας εγκύου τουρίστριας στην Πατησίων καθώς χτυπήθηκε από σοβάδες.

Μικρές υλικές ζημιές και ρωγμές σε σπίτια έχουν αναφερθεί σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Μοναστηράκι, τα Πατήσια και τη Μάνδρα.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην οδό Αιόλου, στο Μοναστηράκι, ο σεισμός προκάλεσε την πτώση του σταυρού στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.

1

Από σοβάδες και αντικείμενα που έπεσαν την ώρα της δόνησης προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αρκετές κλήσεις έχει δεχτεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Νωρίτερα κατέρρευσε ο παλιός ταινιόδρομος στην πύλη Ε1 του Πειραιά και εκεί έχουν σπεύσει δυνάμεις της ΕΜΑΚ ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος. Ο χώρος ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν χρησιμοποιούνταν ωστόσο σε εκείνο το σημείο πήγαιναν πολίτες για να ψαρέψουν.
Η ενημέρωση από την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, που έχουν καταρρεύσει. Επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.
Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες

Δύσκολες είναι οι επικοινωνίες μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγο με επίκεντρο κοντά στη Μαγούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Προβλήματα έχουν αναφερθεί τόσο στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας όσο και της κινητής, και πολλοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Είτε οι γραμμές δεν ανοίγουν καθόλου είτε πέφτουν. Πάντως τα προβλήματα δείχνουν να είναι παροδικά.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και μέσα δικτύωσης.

Μεγάλα όμως ήταν και τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση καθώς μετά τη μεγάλη δόνηση ολόκληρες περιοχές είχαν μείνει χωρίς ρεύμα. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο που κατέγραψαν πολίτες την ώρα της δόνησης.
Η στιγμή της δόνησης live από την ΕΡΤ

https://www.youtube.com/watch?v=uePscGAZ960

https://www.youtube.com/watch?v=DkSo31RbMRg

newsbeast.gr, enikos, protothema.gr,

Διαφήμιση
Διαφήμιση