HomeΚΡΗΤΗΑντιδράσεις για το γκρέμισμα μνημείου στις Καλύβες

Αντιδράσεις για το γκρέμισμα μνημείου στις Καλύβες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παρέμβαση της Αρχαιολογίας προκάλεσαν οι εργασίες με μπουλντόζες που εκτελούνταν τη Δευτέρα (του Αγ. Πνεύματος) σε αρχαιολογικό χώρο στο ύψωμα του Castel Apicorno ή Bicorna ανατολικά των Καλυβών, κάτω από το σημείο που βρίσκεται η πυριτιδαποθήκη του κάστρου.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΚΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χανίων και αναπληρώτρια προϊσταμένη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης Αναστασία Τζιγκουνάκη, η ίδια ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και έδωσε εντολή στον φύλακα της ΚΕ’ ΕΠΚΑ να μεταβεί στο σημείο προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία. Ωστόσο όπως ανέφερε «δεν ήταν κάποιος πλέον εκεί». Στη συνέχεια, σύμφωνα με την κα Τζιγκουνάκη, ο φύλακας ειδοποίησε το αστυνομικό Τμήμα Βάμου ενώ την επομένη στο σημείο μετέβη και αρχαιολόγος της 28ης ΕΒΑ καθώς είναι της δικής της αρμοδιότητας.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «έγινε σήμα διακοπής και ακολουθεί μήνυση». Πάντως το γεγονός κατήγγειλαν στα Χανιώτικα Νέα και πολίτες οι οποίοι ανήμερα του Αγ. Πνεύματος, παρακολουθούσαν προβληματισμένοι τις εργασίες που γίνονταν στον αρχαιολογικό χώρο, στα τείχη του Κάστρου.

Να σημειωθεί πως το Castel Apicorno ή Bicorna βρίσκεται ανατολικά των Καλυβών στον σημερινό λόφο “Καστέλι”. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα. Ήταν έδρα της ομώνυμης Καστελανίας. Το κάστρο βρισκόταν σε στρατηγική θέση με θέα, έτσι ώστε να ελέγχει όλη την περιοχή της εισόδου του κόλπου της Σούδας. Σύμφωνα με τον μηχανικό Monani στην αναφορά του το 1631 το φρούριο είχε τους περισσότερους κατοίκους απ’ όλα τα φρούρια του νησιού. Καταστράφηκε το 1538 από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα. Μετά την αναστήλωσή του από τους Τούρκους καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την επανάσταση του1821. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση